Premier Mario Monti wil Serie A drie jaar stilleggen

Monti wil dat er hard wordt ingegrepen na nieuw omkoopschandaal.

Rotterdam. De Italiaanse premier Mario Monti stelt voor het betaald voetbal in zijn land twee tot drie jaar stil te leggen. Hij denkt dat die tijd nodig is om schoon schip te maken na het zoveelste omkoopschandaal. „Het is geen voorstel van de regering, maar gewoon iets dat ik me afvraag”, zei hij gisteren tijdens een persconferentie in Rome.

De Italiaanse voetbalbond en verschillende voetbalclubs reageerden gisteren afwijzend op het plan van Monti. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat het voorstel van Moni gerealiseerd wordt in het voetbalgekke Italië, een land dat bovendien schijnbaar gewend lijkt te raken aan schandalen. De laatste jaren was Italië het middelpunt van financiële, politieke en seksuele schandalen.

Justitie in Italië verrichtte afgelopen maandag huiszoekingen bij diverse spelers, trainers en bestuurders. Lazio-aanvoerder Stefano Mauri werd gearresteerd, terwijl Domenico Criscito het trainingskamp van de Italiaanse ploeg moest verlaten. Ook Juventus-trainer Antonio Conte wordt genoemd in het schandaal.

De acties maken deel uit van het onderzoek ‘Last Bet’. Dat spitst zich toe op 33 wedstrijden die in de afgelopen seizoenen in de Serie A en B zouden zijn gemanipuleerd. Vlak voor het WK van 2006 werd het Italiaanse voetbal ook geraakt door een omkoopschandaal. Italië werd toen wereldkampioen. NOVUM, Reuters