Oranje wint met 2-0 van Slowakije

Caption: Netherlands' Rafael van der Vaart (C) celebrates after scoring a goal with teammates Mark van Bommel (R) and Arjen Robben (L) during the friendly football match between the Netherlands and Slovakia in Rotterdam on May 30, 2012. AFP PHOTO/ ROBIN UTRECHT Rafael van der Vaart (midden) viert zijn 2-0 treffer met Mark van Bommel en Arjen Robben. Foto AFP / Robin Utrecht

Nederland versloeg vanavond met 2-0 Slowakije in een oefeninterland in de Kuip. De vorige twee oefenwedstrijden van Oranje in aanloop naar het EK verloor het elftal van bondscoach Bert van Marwijk van Bayern München (3-2) en Bulgarije (2-1).

Oranje kwam vroeg op voorsprong door een eigen doelpunt van Kornel Salata, Rafael van der Vaart maakte er een kwartier voor tijd 2-0 van. Al na drie minuten ontsnapte Nederland in de Rotterdam aan een achterstand toen Marek Hamsik op de lat kopte. Slowakije stond op dat moment met een man meer op het veld omdat John Heitinga en Wilfred Bouma elkaar na een ongelukkig kopduel tijdelijk hadden uitgeschakeld.

Kort daarna gaf Oranje voor het eerst een signaal af met een gevaarlijke kopbal van Nigel de Jong. In de achtste minuut was het alsnog raak. Ibrahim Afellay, die zich pas deze week meldde vanwege verplichtingen bij Barcelona, zag zijn voorzet door Salata in eigen doel gewerkt worden.

Afellay zorgde ook daarna regelmatig voor gevaar aan de linkerkant, schrijft persbureau Novum. Een voorzet op Robin van Persie, die de voorkeur had gekregen boven Klaas-Jan Huntelaar, ging echter net over de spits heen. Slowakije beet ook af en toe van zich af. Miroslav Stoch, oud-FC Twente, raakte twee keer het zijnet, Marek Bakos schoot net naast.

Na rust lag het tempo lange tijd te laag om voor een boeiend schouwspel te zorgen. Pas diep in de tweede helft greep Oranje de Slowaken bij de keel. Het leverde een vrije trap op die door Van der Vaart op de kruising werd geschoten. Een paar minuten later had de middenvelder meer geluk. Hij schoot knap raak na goed voorbereidend werk van Afellay en Huntelaar.

Tegenvallers waren er ook voor Bert van Marwijk. Bouma bleef in de rust achter met pijn aan het hoofd en moest naar het ziekenhuis. Wesley Sneijder ging kort na rust naar de kant met een enkelblessure. Over de ernst van de blessures is nog niets bekend.