Opinext@nrc.nl

Geen gratis technisch onderwijs, aub!

De PvdA wil studenten die exacte vakken gaan studeren geen collegegeld meer laten betalen. Al eerder pleitten werkgevers in de technologische industrie voor afschaffing van het collegegeld voor beta-studenten.

Onderwijs, ook technisch onderwijs, kost geld. En dat is maar goed ook, want het is de beste investering die je als persoon en als maatschappij kunt doen. De rekening van een technische studie volledig bij de maatschappij leggen zou een extra stimulans moeten vormen voor jongeren om voor techniek te kiezen. Deze maatregel zou het aantal studenten met een technische studie kunnen verdubbelen, aldus PvdA-kamerlid Ronald Plasterk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Is dat zo? Is geen collegegeld een reden om een studie te kiezen én af te ronden? Ik vrees dat het zelfs een reden is om een studie niet te kiezen. Je hoeft geen technische opleiding gevolgd te hebben om een simpele economische wet te begrijpen: iets dat niets kost vertegenwoordigt ook geen waarde. Gratis pennen zijn de volgende dag vaak al weer kwijt. Een ‘gratis’ studie motiveert dan ook niet.

Studiemotieven die er wel toe doen zijn vorm en inhoud van de opleiding en arbeidsmarktperspectieven daarna. Maar het schort nog weleens aan de informatie daarover of de wil bij jongeren om deze informatie op te zoeken. Contact met de beroepspraktijk kan hierbij helpen om het belang van techniek duidelijk te maken. Jongeren staan continu met elkaar in verbinding, maar beseffen nauwelijks hoe smart de micro-elektronica in hun smartphones is. Inzicht in het belang van techniek kan worden gewekt door enthousiaste technici over hun vak te laten vertellen op scholen. In plaats van een platte drempel te willen verwijderen moet de PvdA contacten tussen onderwijs en bedrijfsleven stimuleren.

Goed technisch onderwijs hoeft niet gratis te zijn. Daar is het veel te waardevol voor. Ga ik als ingenieur toch nog eens die economen waarderen; nu de biologen nog.

    • Joost Hulsbos