Noodtoestand in provincie Peru

De Peruaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd voor een provincie in het zuiden van het land. Bij gewelddadige protesten kwamen afgelopen weekend twee mensen om het leven. Tientallen politieagenten raakten gewond. De bevolking van de provincie Espinar is boos omdat een kopermijn volgens hen het lokale drinkwater vervuilt. De exploitant van de mijn ontkent dit. Minister van Binnenlandse Zaken Wilver Calle meldde dat de noodtoestand in eerste instantie dertig dagen van kracht blijft. Dat betekent dat de komende maand niet de politie, maar het leger de orde handhaaft in Espinar. Ook mogen de plaatselijke autoriteiten burgerrechten opschorten als ze dat nodig achten, zoals de vrijheid van vereniging en vergadering. Betogers blokkeren al een week de toegang tot de kopermijn. AP