Nederland en andere landen dragen Syrische diplomaten op te vertrekken

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de Syrische ambassadeur voor de Benelux persona non grata verklaard. De Benelux deelt een Syrische ambassadeur, die in Brussel is gevestigd. Rosenthal, die buiten de ambassadeur ook zijn staf uit Nederland weert, sprak van een zware diplomatieke maatregel.

Ook Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten hebben gisteren Syrische diplomaten opgedragen te vertrekken. De uitwijzingen zijn een reactie op het bloedbad in Houla dat afgelopen vrijdag aan 108 mensen het leven kostte. Onder de doden waren tientallen vrouwen en kinderen. Volgens de Verenigde Naties is een groot deel van de doden standrechtelijk geëxecuteerd.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken droeg de Syrische zaakgelastigde, de hoogste gezant in de Verenigde Staten, gisteren op te vertrekken. Syrië heeft al sinds vorig jaar geen ambassadeur meer in Washington DC. Een woordvoerder liet weten de Syrische regering verantwoordelijk te houden voor het bloedbad in Houla. AP, Novum