Ultimatum voor Assad: stop geweld - ‘bestand al opgezegd’

Caption: A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network on May 30, 2012, shows the the old Syrian flag adopted by the Free Syria Movement during the funeral procession of Ramez al-Sharif in Irbin on May 29 , 2012.. UN-Arab League peace envoy Kofi Annan has urged Syrian President Bashar al-Assad to act now to end 15 months of bloodshed, warning the country has reached a "tipping point" as Western nations ordered out its top diplomats. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED --- Een begrafenisstoet van Syrische oppositiestrijders in Irbin, 29 mei 2012. Foto AFP / Shaam

Het gezamenlijke commando van het Syrische Vrije Leger heeft president Bashar al-Assad 48 uur de tijd gegeven om zich te conformeren aan het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Doet hij dat niet dan zullen de rebellen het vredesplan loslaten en “alles doen om burgers, dorpen en steden te verdedigen”.

Volgens een verklaring van de rebellen verloopt het ultimatum vrijdag rond 11.00 Nederlandse tijd, meldt persbureau Reuters. Dat de vrijdag is uitgekozen als deadline lijkt weinig met toeval te maken te hebben, wijst onze correspondent Gert van Langendonck op. Vrijdag is sinds het begin van de opstand de dag waarop gedemonstreerd. wordt.

Het bestand was al wankel. De rebellen hadden het bestand na het bloedbad in Houla, waarbij meer dan honderd burgers gedood werden, eigenlijk al opgezegd. Van Langendonck:

Dat het bestand opgezegd is hadden ze onmiddellijk na Houla al gezegd. Ook tijdens het bestand behield de FSA zich het recht voor om burgers, wijken, betogingen… te beschermen tegen een aanval. Maar de deadline van vrijdag is wel veelzeggend omdat vrijdag altijd een dag van protest is.

Staakt-het-vuren wankel

Op 12 april ging het vredesplan in na lange onderhandelingen tussen Assad en Annan. Hoewel een van de voorwaarden een staakt-het-vuren was, werd het bestand al meerdere malen geschonden.

Ook het uitblijven van een VN-resolutie die Assad sterk veroordeelt en de aanhoudende steun van Rusland en China aan het regime, stoot de rebellen tegen het been. Vanavond beschuldigde de Syrische oppositie Moskou ervan het Syrische regime aan te moedigen om “misdaden” tegen de menselijkheid “te plegen” Vanochtend lieten Rusland en China in een verklaring weten nog altijd tegen een militaire interventie in het land te zijn. Bij monde van zijn woordvoerder benadrukte president Vladimir Poetin vanavond nogmaals dat Rusland niet bereid is om binnenkort van standpunt te veranderen.

Annan sprak gisteren weer met Assad over het (mislukken van het) vredesplan:

‘Geen einde aan conflict’

Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten roept echter opnieuw op tot een VN-resolutie die naast het veroordelen van het regeringsgeweld in Syrië ook ingrijpen mogelijk maakt, meldt persbureau AFP. Volgens de oppositie zouden vandaag bij gevechten tussen rebellen en het leger al zeker 39 doden gevallen zijn. Gisteren zouden ook al 98 mensen gedood zijn, waarvan dertien geëxecuteerd door veiligheidsdiensten.

Volgens Jean-Marie Guehenno, de plaatsvervanger van VN-gezant Kofi Annan, is er nog geen einde in zicht voor het nu al ruim een jaar durende conflict. Hij sprak vanavond de VN-Veiligheidsraad toe. Guehenno sloot directe onderhandelingen tussen oppositie en regime uit, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme diplomatieke bronnen. Guehenno: “de mensen [Syriërs] zijn hun angst kwijt [voor het regime], het is daarom onwaarschijnlijk dat zij de strijd zullen opgeven.”

Verschillende landen - waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland - stuurden de afgelopen dagen de Syrische ambassadeur of chargé d’affaires weg naar aanleiding van het geweld tegen burgers in Syrië, dat vrijdag in Houla aan 108 mensen het leven kostte. Syrië wees daarom vandaag ook een Nederlandse diplomaat de deur. Er is al sinds februari geen Nederlandse ambassadeur. De diplomaat die nu weggestuurd wordt, is een van de weinige hooggeplaatste westerse diplomaten die er nog zijn in Damascus.