Morgen besluit over acties bij NedCar

De vakbonden besluiten morgen over te voeren acties bij autofabrikant NedCar in Born. Eigenaar Mitsubishi kwam ondanks een ultimatum (afgelopen vrijdag om 24.00 uur) niet met een voorstel voor een nieuw sociaal plan. Het meest waarschijnlijk zijn werkonderbrekingen, in welke vorm is nog niet duidelijk. „We hebben sinds februari niks gehoord. Dat kan niet”, zegt Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten. Jean-Marie Severijns (CNV Vakmensen): „Vandaag raadplegen we onze achterban. Morgenmiddag om een uur wordt hele personeel bij elkaar geroepen en de acties aangekondigd.”

Het bestaande sociaal plan loopt tot 31 december dit jaar. Dat is ook het moment dat de huidige eigenaar Mitsubishi de handen aftrekt van NedCar. De bonden vinden het daarom absoluut noodzakelijk dat er een goed nieuw sociaal plan ligt. Zij sluiten nog steeds niet uit dat zich een overnamekandidaat voor de onderneming meldt. Het personeel (zo’n 1500 mensen) zou dan onder heel slechte voorwaarden ontslagen worden. Het gunstigste scenario dat op dit moment de ronde doet is een overname door het Eindhovense bedrijf VDL. Dat zou de capaciteit in Born vervolgens ter beschikking stellen van BMW. In dat geval zou iedereen aan het werk kunnen blijven.