Manna voor de Democraten: daar is The Donald weer!

Van sommige vrienden kun je je maar beter verre houden. Mitt Romney heeft zo’n vriend: Donald Trump. Deze zakenman is spraakmakend, rijk en zorgt altijd voor publiciteit. Maar hij is ook grillig, vaart zijn eigen koers en zijn grote mond zorgt altijd voor problemen. Toch mag Trump om Romney heen dartelen, als een stoorzender in een totaal gladgestreken campagne.

Gisteren verzekerde Ro0mney zich, door winst in Texas, van de benodigde 1.144 gedelegeerden. De Republikeinse nominatie is nu ook officieel zeker. Romney had geen tijd deze mijlpaal goed te markeren. Hij was gisteravond in Las Vegas, bij een diner om fondsen te werven. De gastheer: Donald Trump. Zo liggen de verhoudingen tussen de mediagenieke Trump en de nog altijd wat onbeminde Romney: het campagneteam van Romney verloot een etentje met Trump en Romney voor een bedrag van minimaal drie dollar. De poster is veelzeggend: “Dine With The Donald“, staat erop. Nauwelijks leesbaar staat erbij geschreven: “& Mitt”.

Wie Trump binnenhaalt, vraagt om problemen. En die kwamen er ook. Trump herhaalde deze dagen zijn verdachtmakingen aan het adres van Barack Obama. Hij zou mogelijk niet op Amerikaans grondgebied geboren zijn en daarom geen president mogen zijn. Vorig jaar riep Trump de president op zijn geboortecertificaat openbaar te maken  - wat Obama ook deed. Trump zei tegen CNBC dat hij nog altijd twijfels heeft.

Die hele kwestie is absoluut verboden terrein voor Romney. Niemand, buiten een kringetje van complotdenkers, neemt de niet-onderbouwde aantijging serieus. Komieken maken er dankbaar gebruik van van, zoals hier Seth Meyers op het White House Correspondents’ Dinner van 2011, Obama trouwens ook.

En daar stond Romney dan, op de avond van zijn grote overwinning, naast de man die zijn tegenstander een enorm wapen in handen gaf. Voor de Democraten is de comeback van Trump manna uit de hemel. Team-Obama weet de kwestie zo te draaien dat vraagtekens gesteld worden bij het leiderschap van Romney. Als hij geen afstand neemt van zulke vrienden, wat voor president zal hij dan zijn? Stephanie Cutter, campagneleider, zei:

Mitt Romney’s continued embrace of Donald Trump and refusal to condemn his disgraceful conspiracy theories demonstrates his complete lack of moral leadership.

Romney zelf probeerde er luchtig over te praten. Nee, hij gelooft niet dat Obama niet in Amerika geboren is. Maar ja, zei hij, hij kan het moeilijk op alle fronten eens zijn met iedereen die hem steunt.