Liberiaanse oud-president Taylor krijgt 50 jaar cel

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft de Liberiaanse oud-president Charles Taylor vanochtend vijftig jaar celstraf opgelegd. Vorige maand werd Taylor veroordeeld wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone.

Het Speciale Hof voor Sierra Leone kan geen levenslang opleggen. De hoogste straf die het Hof tot vandaag heeft opgelegd is 52 jaar cel voor de rebellenleider Issa Sesay, die in 2010 ten gunste van Taylor getuigde.

Aanklager Brenda Hollis had tachtig jaar celstraf geëist tegen Taylor vanwege de extreme aard van de misdaden en vanwege zijn „leiderschapsstatus en misbruik van vertrouwensposities”. Dat de strafmaat lager is uitgevallen dan geëist, komt doordat Taylor geen directe schuld heeft maar alleen is veroordeeld wegens medeplichtigheid.

Bij de bepaling van de strafmaat hebben de rechters zwaar laten meewegen dat Taylor als staatshoofd een „klasse op zich” is, in de woorden van rechter Richard Lussick. Met zijn steun aan de rebellenbeweging RUF heeft hij het conflict in Sierra Leone verlengd. Volgens Lussick behoren de misdaden die zijn begaan in Sierra Leone tot de meest „gruwelijke en wrede uit de menselijke geschiedenis”. Hij somde een lange lijst met gruwelijkheden op, zoals zwangere vrouwen wier buik werd opengesneden om een weddenschap over de sekse van het kind te winnen.

Ook wees de rechter op de belangrijke rol die Taylor speelde bij de planning van aanvallen op Kono, Makeni en Freetown, eind 1998 en begin 1999. Hij gaf RUF-commandant Sam Bockarie het advies om de operatie „angstaanjagend te maken”. De rebellen noemden de aanval daarop ‘operation no living thing’, waarbij ze willekeurig plunderden en mensen verkrachtten en vermoordden.

Tijdens de hoorzitting over zijn strafmaat op 16 mei trok Taylor de bewijslast in twijfel. ,,Getuigen zijn omgekocht, onder druk gezet en in veel gevallen bedreigd met vervolging als ze geen verklaring zouden afleggen.” De aanklager ontkende dit en zei dat getuigen alleen onkostenvergoeding hadden gekregen. De rechter ging hier vandaag niet op in.

Taylor moet waarschijnlijk zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië. Zijn advocaten hebben hiertegen bezwaar gemaakt. Twee jaar geleden werd een voor oorlogsmisdaden veroordeelde Serviër aangevallen in zijn Britse cel. Een verblijf in een Britse gevangenis zou Taylor „cultureel isoleren”. Zijn familie zou hem nauwelijks kunnen bezoeken. Zijn advocaten noemden dit „een straf binnen een straf”. Hier was de rechter het niet mee eens.

Taylor gaat in beroep tegen zijn veroordeling, zo bleek vanmiddag.