Kortkolom economie

Twee op drie bedrijven bespieden personeel

Rotterdam. In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij bijna de helft van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden. Verreweg de belangrijkste reden om camera’s op te hangen is het voorkomen van inbraak en het vergroten van de veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Vier op tien ondervraagden geven aan dat hun bedrijf daarnaast camera’s gebruikt om het eigen personeel te bespieden. Volgens de bedrijven is dat om interne criminaliteit tegen te gaan. 3,2 procent van de ondernemingen zegt dat camera’s ook worden gebruikt om prestaties van personeel te controleren. (Novum)

Prijzen industrie 2,6 procent hoger

Rotterdam. De prijzen in de industrie lagen in april 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. In maart was de stijging 3,9 procent. Dat meldt vandaag het Centraal Bureau voor de Statistiek . Het laatste halfjaar stegen de prijzen steeds iets minder. De prijzen van de aardolieverwerkende industrie stegen het hardst. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was de stijging 9 procent. In de basismetaalindustrie zijn de prijzen 3 procent gedaald vorige maand. Als de afzetprijzen in april worden vergeleken met die in maart, daalden de prijzen met 0,1 procent. (Novum)

Zes banken doen meer verantwoord zaken

Rotterdam. De Nederlandse bankensector doet het beter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt uit de woensdag gepubliceerde ‘Eerlijke Bankwijzer’. ABN Amro, Friesland Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers scherpten in de afgelopen maanden hun beleid aan op thema’s als mensenrechten, bonusbeleid en gezondheid. De opstellers van de bankwijzer menen dat alle banken nog meer moeten doen op het gebied van klimaat, dierenwelzijn en natuur. (Novum)

Parijs tegen bonus voor ex-Air France topman

Parijs. De Franse regering verzet zich tegen een vertrekbonus van 400.000 euro voor voormalig Air France-KLM topmanPierre-Henri Gourgeon. Minister Pierre Moscovici (Financiën) zei vandaag dat zijn vertegenwoordiger donderdag op een aandeelhoudersvergadering tegen zal stemmen. De Franse staat bezit 15.9 procent van de aandelen. (Reuters) s