Kortkolom buitenland

Aanhouding in Brits tabloidschandaal

Londen. De oud-hoofdredacteur van de Britse schandaalkrant News of the World (NotW) en voormalig media-adviseur van de Britse premier Cameron, Andy Coulson, is vandaag aangehouden. Hij wordt verdacht van meineed. Hij zou tijdens een proces in 2010 hebben gelogen toen hij een getuigenverklaring aflegde. In dat proces werd de Schotse politicus Tommy Sheridan veroordeeld voor meineed tijdens een andere zaak wegens laster die hij had aangespannen en gewonnen tegen NotW. Coulson was ten tijde van dat proces hoofdredacteur van NotW. Hij moest in 2011 vertrekken als gevolg van het afluisterschandaal rond de krant. (AP)

Lastercampagne Baku tegen IKV Pax Christi

Rotterdam. Azerbajdzjan is, twee dagen na het Eurovisiesongfestival, begonnen met een lastercampagne tegen de Nederlandse mensenrechtenorganisatie IKV Pax Christi. Op het journaal op de staatstelevisie werd de organisatie er maandag van beschuldigd „chaos te willen scheppen in Azerbajdzjan door de oppositie te steunen”. IKV Pax Christi organiseerde zaterdag een alternatief songfestival. Dat was bedoeld als kritische noot bij het houden van het Eurovisiesongfestival in Azerbajdzjan, waar mensenrechten „structureel” worden geschonden. (NRC)

‘Monument Zeelandia beslist niet in gevaar’

Rotterdam. Het monument in Fort Zeelandia ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers van de Decembermoorden in Paramaribo komt „beslist niet in gevaar” wanneer het fort een andere bestemming krijgt. Dat heeft directeur Eugene van der San van het kabinet van president Bouterse vandaag in de Volkskrant gezegd. In Suriname ontstond vorige week commotie toen een brief van Bouterses kabinet uitlekte met de aankondiging dat Fort Zeelandia een festivalcentrum wordt. Nabestaanden spraken de vrees uit dat Bouterse het monument wil laten verwijderen. (NRC)

Romney kandidaat voor Republikeinen

Washington. Mitt Romney is zeker dat hij de Republikeinen zal vertegenwoordigen als presidentskandidaat bij de Amerikaanse verkiezingen in november. Door zijn ruime overwinning gisteren bij de voorverkiezingen in Texas heeft Romney ruim meer dan de 1.144 afgevaardigden die nodig waren voor de nominatie. De kandidatuur kon Romney al niet meer voorbijgaan nadat zijn voornaamste tegenstanders Rick Santorum en Newt Gingrich de afgelopen weken uit de race stapten. (AP)

Arrestatiebevelen na grote brand in Qatar

Doha. Qatar heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de eigenaar van het grootste winkelcentrum van het land en vier anderen in verband met de verwoestende brand in het centrum in Doha die maandag negentien mensen het leven kostte. Volgens getuigen was het personeel volledig onvoorbereid op een dergelijke noodsituatie. Voorts werkte sprinklersystemen slecht en hadden reddingsploegen niet de beschikking over bouwplannen. Onder de doden zijn ook twee brandweerlieden. (AP)

Dodental aardbeving Italië loopt op naar 17

Rome. Het dodental van de aardbeving die gisteren Noord-Italië trof, is opgelopen naar zeventien. Volgens de Italiaanse autoriteiten vielen vier doden toen een fabriek in het stadje Medolla instortte. Drie anderen kwamen om het leven toen het dak van een andere fabriek in de gemeente San Felice Sul Panaro naar beneden kwam. Zware naschokken zorgden gisteren voor verdere schade. (AP)