Kortkolom binnenland

Bezoek Rutte aan Israël gaat niet door

Den Haag. Een beoogd bezoek van premier Rutte aan Israël gaat volgende week niet door wegens de „demissionaire status van het kabinet”. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. De oprichting van een zogenoemde samenwerkingsraad tussen Nederland en Israël is uitgesteld. In de samenwerkingsraad moesten de „bilaterale relaties” worden versterkt. Ook moet de samenwerking volgens Rosenthal de „pogingen tot delegitimatie van Israël” tegengaan. De instelling van deze raad wordt nu overgelaten aan een volgend kabinet. Nederland stelde zich tijdens het kabinet-Rutte binnen de Europese Unie vaak nadrukkelijk op als bondgenoot van Israël. (NRC)

‘Sharia4Holland wordt mogelijk radicaler’

Den Haag. Er bestaat een „risico” dat aanhangers van de radicaal-islamitische groepering Sharia4Holland „de grens naar geweld oversteken”. Dat zei demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gisteren in de Tweede Kamer na vragen van de PVV. Sharia4Holland streeft naar invoering van het islamitisch recht in Nederland. De beweging kan volgens Opstelten niet verboden worden omdat ze geen rechtspersoon is. Sharia4Holland protesteerde vrijdag op de Dam in Amsterdam. Daar zouden bedreigingen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders zijn geuit. (NRC)

Blankenburgtunnel wordt controversieel

Den Haag. De aanleg van de Blankenburgtunnel bij Rotterdam wordt uitgesteld. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het dossier controversieel verklaren, zo bleek vandaag op een procedurevergadering. Voormalig gedoogpartner PVV sloot zich aan bij PvdA, SP, GroenLinks en D66, die de aanleg van de tunnel willen overlaten aan een volgend kabinet. PVV-woordvoerder Léon de Jong verklaarde dat het onderzoek naar de aanleg van de nieuwe tunnel „eenzijdig” is. De PVV wil nu een breder onderzoek naar het hele gebied. De aanleg van de Blankenburgtunnel is omstreden omdat hij door een natuurgebied loopt. De tunnel moet de A15 en de A20 bij Rotterdam verbinden. (Novum)

Onderzoeksraad kijkt naar veiligheid in trein

Rotterdam. De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt of scherpere veiligheidseisen nodig zijn voor het interieur in treinen. Aanleiding is de frontale botsing tussen twee treinen vorige maand in Amsterdam. Daarbij vielen een dode en meer dan honderd gewonden. Op het gebied van veiligheid in treinen zijn er volgens een woordvoerder weinig regels. Als een vervoerder een trein bestelt, kan hij zelf aangeven hoe die moet worden ingericht. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de veiligheid van de passagiers. De Onderzoeksraad gaat bekijken of dat voldoende is. Het ongeval bij Amsterdam gebeurde doordat een machinist een rood sein miste. De raad onderzoekt nu ook wat er is misgegaan in de dienstregeling. (Novum)