Kleding is toch eigenlijk een dubbel laagje vel

Wie: Iara Raiane (20), danseres

Waar: Open Air festival, Gaasperpark, Amsterdam

Wat: Maxirok met Azteekse print

Hoe duur: 50 euro bij River Island

„Eigenlijk heb ik een Nederlandse achternaam, maar noem me maar bij mijn artiestennaam, Iara Raiane. Dat zijn mijn twee voornamen samen. Die combinatie past beter bij me, helemaal Braziliaans.

„Ik ben geboren in Brazilië. Als baby kwam ik naar Nederland, waar mijn moeder is hertrouwd met mijn stiefvader, vandaar de Nederlandse naam.

„Ik ben altijd al een beetje een buitenbeentje geweest. In Almelo, waar ik ben opgegroeid, was verder niemand bezig met mode. Ik kleedde me opvallender, haalde mijn inspiratie uit creatieve mensen om me heen. Ik had bijvoorbeeld eskimo-achtige laarzen met kraaltjes en pailletje, ik maakte met lintjes een strik om mijn nek. Iedereen keek me aan alsof ik iets heel raars aanhad. Sinds twee jaar woon ik nu in Amsterdam, dat is echt een verademing.

„Mijn kledingstijl zou ik omschrijven als enigszins punk rock, vooral in de winter. Ik heb zo’n leren jasje waar ik zelf allemaal veiligheidsspelden heb ingezet. Ik probeer stoer te zijn en sexy of sexy te combineren met schattig, in ieder geval niet maar één ding. En altijd vrouwelijk!

De rok heeft een Azteekse print en heb ik een paar weken geleden gekocht bij River Island. Net als de schoenen, de buiktop en de riem. De Panamahoed komt uit Parijs en de bril is van Monki.”

„De rok gaf me het hippiegevoel, dat vind ik belangrijk. Ik ben een persoon die heel vrij wil leven. Daarmee bedoel ik dat ik geen negatieve energie uit mijn omgeving wil halen. Ik wil me niets aantrekken van wat andere denken, maar vrij zijn in mijn keuzes. In Almelo ging ik ook door met mijn eigen stijl. Omdat je anders niet jezelf bent. Kleding is toch eigenlijk een dubbel laagje vel.”

„Festivals geven me ook het hippiegevoel. Maar doorgaans heb ik niet zoveel tijd om daarheen te gaan. Overdag ben ik bezig met de Dansacademie Lucia Marthas en ’s avonds volg ik nog speciale danslessen. Ik doe van alles, van klassiek tot hiphop. Later wil ik me specialiseren in wacking, een dansstijl uit de jaren 70 en 80 op funk muziek. Uiteindelijk zie ik mezelf als danseres bij een artiest als Lady Gaga. Ik heb al opgetreden met Danny de Munk. Wie weet begin ik na mijn opleiding wel bij de Dinner Show. Waarom? Ik ben wel een beetje het type showgirl.”