Keizer van Oostende bevecht journalisten

De populaire Vlaamse politicus Johan Vande Lanotte ligt overhoop met journalisten van omroep VRT De Belgische vice-premier lijdt aan machtshonger, staat in een pas verschenen boek.

Vice-Prime Minister and Minister of Economy, Consumer Affairs and the North Sea and member of the Sp.a Flemish Socialists party, Johan Vande Lanotte, talks to the press as he arrives at the Prime Minister's office for a Kern meeting, for restricted ministers meeting in Brussels, on April 26, 2012. AFP PHOTO / BELGA / BRUNO FAHY ***BELGIUM OUT*** AFP

De Vlaamse publieke omroep VRT had in het journaal van zeven uur gisteravond nogal bijzonder nieuws: op een persconferentie hadden twee VRT-journalisten ,,zich verdedigd” tegen ,,de aantijgingen” van een politicus, de Vlaamse sociaal-democraat en vicepremier Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte – ook minister van economie, consumentenzaken en de Noordzee – vond vorige week zelf dat híj zich moest verdedigen tegen beschuldigingen van de twee VRT-journalisten, Luc Pauwels en Wim Van den Eynde.

In hun boek De Keizer van Oostende, willen zij laten zien dat Vande Lanotte, op dit moment misschien de populairste sociaal-democraat van Vlaanderen, ,,aan machtshonger” lijdt. Hij heeft, of had, volgens hen zoveel functies in verenigingen, bedrijven en de politiek dat ,,de belangenvermenging ervan af spat”.

Al voordat het boek in de winkel lag, had Vande Lanotte een lijst met 65 ,,leugens en halve waarheden” uit het boek rondgestuurd. De hoofdredacteur van de VRT besloot daarna dat de twee journalisten voorlopig geen reportages mogen maken.

Dagenlang was er gedoe over die beslissing. De hoofdredacteur werd in kranten en ook in zijn eigen programma’s fel ondervraagd. Hij zei dat hij al langer twijfels had over het boek. Of was hij onder druk gezet door de sociaal-democraten?

Gisteren ging het toch weer over Vande Lanotte. De twee VRT-journalisten reageerden op zijn lijst met onjuistheden: daarvan waren er 63 toch waar, zeiden ze, en twee niet helemaal.

Volgens politicoloog Carl Devos uit Gent is het nu een welles-nietes-discussie waarbij niemand zal weten wie gelijk heeft. ,,We zouden het veel beter kunnen hebben over de wisselwerking tussen politiek en bedrijfsleven”, zegt hij. ,,Moeten we regels bedenken voor politici die in zaken gaan en voor zakenlieden die in de politiek stappen? En zo ja, welke?”

Vande Lanotte, die vorig jaar lang probeerde om de politieke crisis in zijn land op te lossen, was in de jaren negentig door zijn partij naar Oostende gestuurd om de sociaal-democraten daar te helpen en de stad weer belangrijk te maken. ,,Het zit in mijn temperament om me overal in te engageren”, zei Vande Lanotte vorige week op televisie over de vele functies die hij in Oostende had.

Hij was onder meer voorzitter van de haven, van de basketbalvereniging en van een bedrijf dat groene stroom produceert. Hij was actief in een museum en in een organisatie die in Oostende premies uitdeelt voor energiebesparing. Hij was – en is – gemeenteraadslid in Oostende en zit elke week de vergaderingen voor waarin de belangrijkste beslissingen worden genomen over de stad, waar zijn partij de absolute meerderheid heeft.

De meeste functies legde hij neer toen hij minister werd. Premier Di Rupo zei vorige week in het parlement dat Vande Lanotte nog wel voorzitter is van een organisatie die in Oostende kerstvieringen organiseert voor gepensioneerden en dat Vande Lanotte zich inzet voor een revalidatiecentrum voor kankerpatiënten. ,,Ik behoud het volste vertrouwen in de vicepremier.”

Volgens Carl Devos weet iedereen in Oostende al lang hoe machtig Vande Lanotte is. Toch stemden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de meeste inwoners op zijn partij. ,,Blijkbaar dachten de kiezers: ‘Je moet nu eenmaal vanuit alle hoeken je invloed aanwenden om de stad vooruit te helpen. Bedankt, meneer Vande Lanotte’. Maar je weet niet wat er nu blijft hangen van dit boek en hoe het zal gaan bij de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar.”

Petra de koning