‘Dringend advies Brussel: Nederland, schaf renteaftrek af’

Nederland moet de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk afschaffen. Dat staat in een indringend advies van de Europese Commissie dat vandaag bekend wordt, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden.

Om te voorkomen dat de markt instort, zou de aftrek stapsgewijs moeten worden afgebouwd, vindt de EC. Foto NRC / Arjan de Jongh

Nederland moet de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk afschaffen. Dat staat in een dringend advies van de Europese Commissie dat vandaag bekend wordt, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden.

Alle 27 EU-landen krijgen vandaag een advies van de commissie over hun economie en hun begroting. Als een land de aanbevelingen niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk sancties opleggen.

De EC wijst erop dat de hoge huizenprijzen mede het gevolg zijn van de hyoptheekrenteaftrek. Om te voorkomen dat de markt instort, zou de aftrek stapsgewijs moeten worden afgebouwd. In het begrotingsakkoord van het Lenteakkoord wordt alleen de aftrek van nieuwe aflossingsvrije hypotheken afgeschaft en zelfs die afspraken gelden maar tot volgend jaar, zo liet de VVD gister nog eens duidelijk weten in het debat over het akkoord.

Om scheefwonen tegen te gaan moet de huurprijs volgens de Commissie meer in lijn komen met het inkomen van huurders. Over de EU als geheel zegt de EC dat de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar worden: de groei keert langzaam terug en de financieringstekorten zouden dalen.

    • Jules Seegers