Hooggerechtshof wijst beroep Assange tegen uitlevering af

Julian Assange kan de uitlevering nog aanvechten op Europees niveau. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Julian Assange moet wel degelijk worden uitgeleverd aan Zweden. Het Britse Hooggerechtshof wees zojuist het hoger beroep van de oprichter van WikiLeaks af. Met een meerderheid van vijf rechters tegen twee besloot het hof vandaag dat de aanvraag tot uitlevering door de Zweedse aanklager rechtsgeldig was en niet door een rechter hoeft te worden gedaan.

In november 2011 besloot de rechter ten tweeden male dat het verzoek van Zweden tot uitlevering van de 40-jarige Australiër rechtmatig was en dus opvolging diende te krijgen. Maar Assanges advocaten stelden dat een dergelijk verzoek niet door de aanklager gedaan had mogen worden, maar via een rechter. In veel Europese landen is dit een juiste gang van zaken, maar het is niet ongewoon dat een uitleveringsverzoek van een rechter moet komen.

Onze correspondent in G-B meldt dat de uitlevering niet direct plaatsvindt:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar #Assange krijgt wel 2 weken uitstel - hof nam beslissing uitlevering nav argumenten die niet eerder werden aangevoerd, zegt advocaat

Hof Mensenrechten laatste strohalm Assange

Zweden zit al bijna twee jaar te wachten op Assange omdat hij hoofdrolspeler is in een verkrachtingszaak. Medio 2010 werd hij door twee Zweedse vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting. Assange ontkende niet in Zweden te zijn geweest noch de seks met de vrouwen, maar stelde wel dat dit in beide gevallen met wederzijdse instemming was gebeurd. De Zweedse aanklager wil dat de voorman van WikiLeaks die verklaring in Stockholm komt afgeven, maar Assange vreest daar geen eerlijk proces te krijgen.

Assange, die al vijftien maanden onder huisarrest staat en vandaag niet bij de uitspraak aanwezig was, kan nog een gang maken naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Zou hij op die manier alsnog zijn hoger beroep toegewezen krijgen, dan kan Zweden op zijn beurt weer uitlevering vragen via een rechter.