Hollande hint op interventie Syrië. Is het de invloed van deze filosoof?

Bernard Henri-Lévy begin deze maand op het filmfestival van Cannes, waar hij zijn documentaire over de Libische revolutie presenteerde. Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

De Franse president Hollande zei gisteravond militair ingrijpen in Syrië niet uit te sluiten. Uitgerekend gisteren schreef de filosoof Bernard-Henri Lévy hem een open brief met de oproep in te grijpen. Lévy zou ook Sarkozy hebben bewogen de rebellen tegen Gaddafi te steunen.

Hollande zei in een interview met tv-zender France2 dat “het niet mogelijk is het Bashar al-Assad’s regime toe te staan zijn eigen bevolking af te slachten”. Wel koos de president zijn woorden voorzichtig en zei hij dat militair ingrijpen in Syrië alleen een optie zou zijn als de VN-Veiligheidsraad daarmee instemt en het volgens de regels van het internationale recht gebeurt. De kans dat de V-Raad instemt is klein, want Rusland en China beschikken over een vetorecht en zijn mordicus tegen een interventie.

http://www.youtube.com/watch?v=K3svOw6IGxg

Lévy vraagt Hollande Syrische volk te bevrijden

De uitspraken van Hollande komen een dag nadat de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy hem in een open brief opriep in te grijpen in Syrië. In de open brief, die vandaag in diverse Europese media is gepubliceerd, vraagt Lévy Hollande letterlijk of Frankrijk voor Syrië hetzelfde wil doen als het vorig jaar in Libië deed:

“Mr. President, I wish to cite these words while the toll of this cold-blooded slaughter at Houla, committed with heavy weapons, grows greater hour by hour. I wish to pass on to you this appeal for help, just as the images of these 32 children in the city’s small morgue, their skulls smashed, their faces reduced to pulp, appear before us. And, as it is my turn, I wish to ask you a direct question: Will France do for Houla and Homs what she has done for Benghazi and Misrata?”

Lévy laakt in zijn brief de halfslachtige maatregelen die de internationale gemeenschap in zijn ogen tot nu toe genomen heeft. Hij snapt dat Hollande met andere gewichtige kwesties als de eurocrisis te maken heeft, maar stelt dat dit alles in het niet valt bij het leed dat de bevolking van Syrië getroffen heeft. Hij haalt ook een gesprek tussen hem en Hollande aan over Syrië, volgens hem de reden dat hij op de socialist heeft gestemd:

“We met, at your request, on January 27th, when the electoral campaign began. [...] On that day, you seemed, retrospectively, to believe (military intervention) to be a reasonable course of action. You seemed, especially, to share the idea that Assad is no stronger than Kadhafi once was -- and that, in reality, his power depends upon our abstention, our laisser-faire attitude, our cowardice. This is one of the reasons I voted for you. I hope I was not mistaken. As the masked Syrian fighter said: Let’s not be afraid of this paper tiger.”

Lévy maakte documentaire over rol in Libische revolutie

Op het filmfestival van Cannes presenteerde Lévy afgelopen week de documentaire ‘Le Serment de Tobrouk’ over de Libische revolutie. Lévy had volgens ingewijden veel invloed op de beslissing van Sarkozy vorig jaar om de leiding te nemen binnen de NAVO en de rebellen die tegen Gaddafi vochten te steunen. In de film laat Lévy zien hoe hij in eigen land en daarbuiten probeerde een interventie in Libië mogelijk te maken. Wellicht hoopt hij volgend jaar precies zo’n film over Syrië te kunnen maken.

http://www.youtube.com/watch?v=BLkJaxhRRXI