Hof snoeit strafeis Charles Taylor tot 50 jaar, nog steeds ‘levenslang’

Mei 1990: Charles Taylor met zijn Sowjet AK-47 tijdens zijn opmars richting de Liberiaanse hoofdstad Monrovia alwaar hij na vijf maanden opstand president Samuel Doe zou afzetten. Foto AFP / Pascal Guyot

Charles Taylor kreeg zojuist door het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam vijftig jaar gevangenisstraf opgelegd. De voormalig krijgsheer en president van Liberia zal zijn straf voor het ondersteunen van rebellen die duizenden mensen doodden en verminkten uitzitten in een Britse gevangenis. Rechter Richard Lussick noemde de misdaden waarvoor hij verantwoordelijk wordt gehouden de “de grootste qua omvang en wreedheid”.

De gruwelijkheden vonden plaats tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, buurland van Liberia. Taylor verklaarde na zijn veroordeling eerder deze maand dat hij met de steun aan de rebellen slechts stabiliteit wilde brengen in West-Afrika. Maar tot de strijd in 2002 werd gestaakt vielen 200.000 doden.

Seksslaven en kindsoldaten

Twee miljoen mensen, bijna de helft van de bevolking, raakten ontheemd. Charles Taylor steunde de burgeroorlog vanuit Liberia; hij zou de rebellen van de RUF in Sierra Leone wapens en munitie hebben verkocht in ruil voor bloeddiamanten. De rebellen van het RUF gebruikten vrouwen en meisjes als seksslaven. Ze ontvoerden kinderen, zetten hen in als kindsoldaten of stelden hen te werk in diamantmijnen.

Tegen de krijgsheer die later president werd, was tachtig jaar cel geëist. Hij is het eerste voormalig staatshoofd sinds de Tweede Wereldoorlog dat veroordeeld is voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De verdediging van de 64-jarige Taylor vond de eis van excessief en verlangde een strafmaat die uitzicht bood op vrijlating voordat de oud-president zou overlijden van ouderdom. Met de celstraf van vijftig jaar zal dit zeer waarschijnlijk niet meer gebeuren, al kan hij nog in hoger beroep gaan.

http://youtu.be/GFbp_UyQIxw