Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De dag dat Spanje respijt kreeg van Brussel

Dit was het liveblog over alles wat er gebeurde op woensdag 30 mei, de dag dat de Europese Commissie uitsprak dat Spanje een jaar extra krijgt om de begroting op orde te brengen. Het was ook de dag waarop de internationale gemeenschap discussieerde over wel of niet militair ingrijpen in Syrië.

Liveblog voor vandaag gesloten

Tot zover dag twee van ons nieuwste liveblogexperiment. Morgenochtend gaan we weer met verslag doen over alles wat er op de wereld gebeurt. Uiteraard blijft nrc.nl u de rest van de avond middels onze normale berichtgeving op de hoogte houden van al het wereldnieuws. Reageren op het liveblog over vandaag kan onder het speciale artikel over dit experiment op NRC Lab.

Studentenprotest in Nigeria

Studenten hebben vanmiddag in de Nigeriaanse stad Lagos gedemonstreerd tegen het besluit van president Jonathan Goodluck van gisteren om de naam van hun universiteit te veranderen. Zo blokkeerden ze diverse wegen in de stad. Goodluck noemde de universiteit tot woede van de studenten naar Moshood Abiola, een politieke gevangene die tien jaar geleden in de cel om het leven kwam.

Foto AP / Jon GambrellFoto AP / Jon Gambrell

Nigeria

Euro naar nieuw laagterecord

De euro is vanmiddag door de aanhoudende onrust over met name Spanje naar een nieuw dieptepunt gedaald: de Europese munt was om 16.40 uur nog maar 1,24 dollar waard, het laagste niveau sinds het begin van juli 2010.

Eurocrisis

'Verdachte' activiteit bij Iraans nucleair complex

Nieuwe satellietbeelden hebben mogelijk laten zien dat Iran bezig is een locatie "op te ruimen" waar verdachte activiteiten rond het nucleaire programma plaatsvonden. Dat heeft een bron rond het Internationaal Atoomagentschap vanmiddag tegen Reuters gezegd. Zo zou Iran, dat door het Westen wordt verdacht van het ontwikkelen van kernwapens, onder meer een gebouw van het militaire Parchin-complex hebben weggehaald.

Iran

Asielzoeker ten onrechte uitgezet

Een uitgezette Somalische asielzoeker moet teruggehaald worden naar Nederland. De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de man ten onrechte is uitgezet naar Tanzania, omdat hij in het bezit was van een paspoort uit dat land.

De asielzoeker was vanuit de Somalische hoofdstad Mogadishu naar Nederland gekomen met een Tanzaniaans paspoort, zo meldde het radioprogramma Argos vanmiddag. Toen hij in Nederland vervolgens asiel aanvroeg, werd aangenomen dat hij zijn Somalische nationaliteit zou hebben verruild voor de Tanzaniaanse. De man had het paspoort echter gekregen van een mensensmokkelaar.

asielzoekers

Politie herstelt orde in Thais parlement

In Thailand liepen de gemoederen in het parlement in hoofdstad Bangkok vanmiddag hoog op toen het parlement een wetsontwerp besprak dat de weg vrijmaakt voor de afgezette premier Thaksin Shinawatra om terug te keren. De politie moest het parlement betreden om de orde te herstellen en parlementsvoorzitter Somsak Kiatsuranont te beschermen.

Foto AFP / Chaiwat SubprasomFoto AFP / Chaiwat Subprasom

Thailand

EU kritisch over executies Iran

De EU heeft Iran vanmiddag bekritiseerd vanwege een in Europese ogen "alarmerende" stijging van het aantal executies dit jaar. EU-buitenlandchef Catherine Ashton roept Iran via haar woordvoerder op het executeren van veroordeelde misdadigers te stoppen, meldt persbureau Reuters vanmiddag. Ashton is "zeer bezorgd" over de stijging van het aantal executies. Alleen deze maand al werden in Iran vijftien mensen geëxecuteerd.

Iran

Amsterdamse haven rapporteert groei

De overslag in de Amsterdamse haven is vorig jaar met 2,9 procent gestegen naar 74,8 miljoen ton. Dat blijkt uit vanmiddag gepubliceerde cijfers van het Amsterdamse havenbedrijf. De groei was te danken aan een sterke stijging van de overslag van olieproducten en kolen. Meer details op de site van het havenbedrijf.

economie

Zoektocht overlevenden gestaakt

Reddingswerkers hebben vanmiddag hun zoektocht gestaakt naar overlevenden van de aardbeving die gisteren het noorden van Italië trof. Eerder vandaag liep het dodental van de aardbeving op naar zeventien. Op onderstaande foto bekijken brandweerlieden de schade aan gebouwen in de Italiaanse plaats Mirandola.

Foto AFP / Olivier MorinFoto AFP / Olivier Morin

Aardbeving Italië

Schuldencrisis grootste gevaar Nederlandse economie

De Europese schuldencrisis, een lagere economische groei in andere Europese landen en de kwetsbaarheid van de Europese financiële sector zijn de grootste bedreigingen voor de Nederlandse economie. Dat heeft het Centraal Planbureau vanmiddag gesteld in een rapport aan de Tweede Kamer.

Het CPB stelt dat een Grieks vertrek uit de eurozone ook het Nederlandse bankwezen zou raken. Een oplossing is volgens het CPB de uitbreiding van het Europese noodfonds ESM. Ook is een vangnet voor banken nodig, zoals een Europees depositogarantiestelsel en Europees toezicht op banken.

Eurocrisis

Sancties VS tegen Syrische Bank

De VS hebben vanmiddag sancties afgekondigd tegen de Syria International Islamic Bank. De bank, die twintig vestigingen en drie kantoren in Syrië heeft, krijgt sancties opgelegd omdat het een andere Syrische bank hielp westerse sancties te ontlopen, meldt persbureau Reuters. De Amerikanen hopen met de sancties de toegang van het regime van Assad tot het internationale financiële systeem te beperken.

Syrië

Oppositie de straat op in Nepal

In Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn boze aanhangers van de oppositie vanmiddag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van premier Baburam Bhattarai. Ze willen dat zijn regering niet aanblijft tot er in november nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden. De oppositie wil Bhattarai met massabetogingen tot aftreden dwingen.

Foto AP / Niranjan ShresthaFoto AP / Niranjan Shrestha

Nepal

Eurosceptici aan kop in Griekenland

De radicaal-linkse partij Syriza gaat weer aan kop in de peilingen voor de parlementsverkiezingen van 17 juni. De eurosceptische partij krijgt volgens de nieuwste peiling van vanmiddag 30 procent van de stemmen, terwijl de pro-Europese conservatieven op 26,5 procent staan. Syriza, de grote verrassing bij de verkiezingen begin mei, is tegen de afspraken die Griekenland heeft gemaakt met Europa over de financiële steun aan het land.

Griekenland

Problemen op spoor voorbij

De problemen op het spoor tussen Gouda en Zoetermeer zijn weer voorbij, meldt de NS. Door een aanrijding met een persoon lag het verkeer op het traject drie uur stil. Sinds 15.15 uur rijden de treinen weer. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen.

problemen op het spoor

Wall Street opent lager

De Amerikaanse beurzen zijn vanmiddag om half vier Nederlandse tijd lager geopend. De Dow Jones opende een halve procent lager op 12.580,69 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde direct na opening 1,2 procent in. De Europese beurzen staan ook al de hele dag in de min door de onrust over de financiële problemen van Spanje.

beurzen

EK voor Lampard mogelijk op de tocht

Frank Lampard heeft vanmiddag de training van het Engels elftal moeten afbreken. De 33-jarige middenvelder van Chelsea kampt met een blessure aan zijn dijbeen, meldt AP. Een scan moet morgen uitwijzen of Lampard fit genoeg is om bij de selectie voor het EK te blijven.

Lampard gisteren tijdens de training van Engeland in London Colney, ten noorden van Londen. Foto Reuters / Stefan WermuthLampard gisteren tijdens de training van Engeland in London Colney, ten noorden van Londen. Foto Reuters / Stefan Wermuth

EK 2012

Rosenthal: maatregel Syrië geen verrassing

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemt het "niet onverwacht" dat Syrië de hoogste Nederlandse diplomaat in het land heeft uitgewezen.

"Dit besluit komt niet onverwacht. Ik neem er kennis van. We hielden er rekening mee. Onze diplomate is gisteren al uit Syrië vertrokken."

Nederland verklaarde gisteren de Syrische ambassadeur voor de Benelux ongewenst vanwege het bloedbad afgelopen vrijdag in de Syrische plaats Houla.

Syrië

Anand wereldkampioen schaken

Viswanathan Anand uit India heeft vanmiddag in Moskou zijn wereldtitel schaken geprolongeerd. In de finale was hij te sterk voor de Israëliër Boris Gelfand.

Foto AP / Misha JaparidzeFoto AP / Misha Japaridze

schaken

Aanslag in oosten Syrië

In de oost-Syrische stad Deir al-Zor hebben "terroristische groepen" volgens het Syrische staatspersbureau SANA een aanslag gepleegd op een oliepijpleiding. Meer details over de aanslag zijn nog niet bekend.

Syrië

Sierra Leone verwelkomt vonnis Taylor

Sierra Leone heeft de veroordeling van Charles Taylor tot 50 jaar celstraf verwelkomd. "Er is recht gedaan", zei een woordvoerder van de regering van Sierra Leone vanmiddag volgens persbureau AFP. Taylor werd beschuldig bevonden aan het medeplegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in de jaren negentig.

Charles Taylor

Barroso wrijft in zijn oog

De president van de Europese Commissie Barroso wrijft in zijn oog tijdens de persconferentie over de Europese begrotingsplannen.

Foto AP / Yves LoggheFoto AP / Yves Logghe

Foto

Federer ook door naar volgende ronde Roland Garros

Roger Federer mag door naar de volgende ronde van Roland Garros. Hij versloeg zijn Roemeense tegenstander Adrian Unger in vier sets met 6-3, 6-2, 6-7, 6-3. Met het winnen van deze 234e grand slam wedstrijd verbreekt hij het record van de Amerikaan Jimmy Connors. Vanmiddag plaatste Novak Djokovic zich ook al.

Foto AFP / Kenzo TribouillardFoto AFP / Kenzo Tribouillard

roger federer roland garros

Proces tegen zonen Mubarak wegens voorkennis

De twee zonen van ex-president Hosni Mubarak van Egypte zijn aangeklaagd wegens handel met voorkennis, meldt persbureau AP. Het gaat om Gamal Mubarak, ooit zijn vaders gedoodverfde opvolger, en Alaa Mubarak, een welgesteld zakenman.

mubarak proces

EK-website NOS.nl online

De NOS heeft de website voor het EK 2012 online gezet. Mocht je een wedstrijd missen, dan biedt 'Duel Gemist' uitkomst. Wij hebben ook een sportwebsite, namelijk nrc.nl/sport. Zonder 'Duel Gemist' maar wel met mooie groene grasmatachtergrond.

ek 2012 nos website

Rehn: Commissie wil Spanje meer tijd geven voor begroting

Eurocommissaris Olli Rehn zei zojuist dat de Europese Commissie bereid is Spanje een jaar extra te geven om de begroting op orde te krijgen, “op voorwaarde dat ze voor eind juli een goed tweejarig begrotingsplan op tafel leggen”. Dat zei hij op de persconferentie die nu live te volgen is.

europese commissie rapport begrotingen

'Mark Rutte wordt waarschijnlijk weer premier'

Mark Rutte wordt volgens de meeste Nederlandse politici ook na de verkiezingen weer premier. Dat denken Nederlandse politici volgens een in opdracht van NRC Handelsblad uitgevoerde enquête over de verkiezingen. Lees hier het volledige artikel.

enquête politici nrc handelsblad

Duitse regering wil niet speculeren over militair ingrijpen Syrië

De Duitse regering ziet geen reden om "te speculeren over militair ingrijpen" in Syrië. Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken toen hem daar op een persconferentie naar werd gevraagd, meldt persbureau AFP. Rusland en China zeiden vandaag ook al tegen een militair ingrijpen in Syrië te zijn, nadat Hollande daarop zinspeelde.

Syrië

Europese Commissie beantwoordt vragen over begrotingsrapport

De Europese Commissie komt vandaag met een rapport, inclusief aanbevelingen, voor de EU-landen. Voorzitter Barroso beantwoordt momenteel de laatste vragen van zijn persconferentie, daarna volgt eurocommissaris Olli Rehn.

EU rapport begroting

Onderzoek naar internationaal pedonetwerk

Vanochtend werd al bekend dat de Amsterdamse zedenzaak heeft geleid tot 440 vervolgonderzoeken wereldwijd. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Landelijk Parket geven nu een persconferentie waarin meer details van de onderzoeken bekend worden gemaakt. Volg de persconferentie op Journaal 24.

pedonetwerk robert m

Veertien miljoen maaltijden tijdens Olympische Spelen

Atleten en fans zullen niet verhongeren tijdens de Olympische Spelen in Londen deze zomer, meldt persbureau AP. Er zullen namelijk veertien miljoen maaltijden geserveerd worden. En daar zit van alles tussen: van de oer-Britse schotel fish 'n chips tot Afrikaanse barbecues. Volgens de organisatoren van de Spelen weerspiegelen de maaltijden ook de afkomst en diversiteit van de Britse regionale producten. Tegelijkertijd verzekeren ze dat de menu's ethisch en milieuvriendelijk zijn.

olympische spelen londen

Ondertussen in Peking...

Twee witte dolfijnen spelen met een voetbal in het Peking Aquarium. In het grootste aquarium van China zwemmen meer dan duizend zee- en zoetwatervissen.

Foto AFP / Mark RalstonFoto AFP / Mark Ralston

Foto

Djokovic plaatst zich voor derde ronde Roland Garros

Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, heeft zich op Roland Garros geplaatst voor derde ronde, meldt persbureau AFP. Hij versloeg de Sloveen Blaz Kavcic in drie sets van 6-0, 6-4 en 6-4.

Novak Djokovic. Foto AP / Michel EulerNovak Djokovic. Foto AP / Michel Euler

roland garros tennistoernooi

EU kijkt met argusogen naar begroting Nederland

De Europese Commissie houdt de begroting van Nederland nauwlettend in de gaten. Volgens de EC wordt het met de aanstaande verkiezingen erg lastig om alle maatregels die in het Lenteakkoord staan door te voeren. Lees hier het volledige artikel over het rapport dat de Commissie vandaag publiceerde.

begroting

Problemen op het spoor

Er rijden geen treinen tussen Gouda en Zoetermeer door een aanrijding, meldt de NS. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd van zeker een uur. De NS verwacht dat het oponthoud tot ongeveer half vier vanmiddag duurt.

problemen op het spoor

Victoria Azarenka wint van Pfizenmaier

Victoria Azarenka, de nummer één van de wereld, was Dinah Pfizenmaier uit Duitsland de baas met tweemaal 6-1. Ze heeft zich daarmee op overtuigende wijze geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros.

Roland Garros

Italië verhoogt benzineprijs door aardbeving

Italië zal de accijns op benzine te verhogen om de hulp aan de door de aardbeving getroffen regio te kunnen financieren, staat in een verklaring. Ook zal het zogenaamde 'interne stabiliteitspact', dat de uitgaven van lokale overheden terug moet dringen, voor de regio worden verlicht.

De regio Emilia-Romagna is een van de rijkste en meest welvarende regio's van Italië. De angst zit er goed in, nadat het gebied voor de tweede keer in twee weken werd geraakt door een krachtige aardbeving:

Aardbeving Italië

Dertien doden gevonden in Syrië

Het hoofd van de VN-waarnemers, Robert Mood, zegt dat er in het Oosten van Syrië dertien lichamen zijn ontdekt. Hun handen waren op hun rug vastgebonden en sommigen waren in het hoofd geschoten, meldt Reuters.

Syrië

Tienjarige rente Spaanse staatsobligaties stijgt naar recordhoogte

De tienjarige rentekoers op staatsobligaties van Spanje is gestegen naar een recordhoogte, meldt de correspondent van de Financial Times op Twitter:

Twitter avatar RobinWigg Robin Wigglesworth SPANISH 10-YEAR BOND YIELDS AT RECORD HIGH.

economie

Syrië stuurt hoogste Nederlandse diplomaat het land uit

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de hoogste Nederlandse diplomaat in het land de deur uit gewezen. Binnen 72 uur moet de Nederlandse diplomaat het land uit zijn. Hier vind je ons uitgebreide bericht.

Syrië

Britse hulpverlener vrijgelaten

Zesentachtig dagen zat hij vast, maar Patrick Noonan, de Britse hulpverlener die in Darfur werd ontvoerd door gewapende mannen, is na bijna drie maanden weer vrijgelaten. Hij is verheugd om zijn familie weer te zien, meldt Reuters.

Ontvoering

17 doden na aardbeving Italië

Het dodental na de aardbeving in Italië is opgelopen tot 17, meldt persbureau AFP. Brandweerlieden vonden vanochtend een vermist persoon onder het puin. Het is de tweede aardbeving in de regio in twee weken. Driehonderdvijftig mensen zijn gewond, veertienduizend mensen raakten dakloos.

aardbeving

Italië betaalt meer rente voor leningen

Italië moest vanochtend fors meer rente betalen voor het ophalen van 5,74 miljard euro aan leningen. Het land betaalde 5,66 procent in plaats van 4,86 procent voor uitgifte van obligaties met een looptijd van vijf jaar en 6,03 procent in plaats van 5,84 procent voor de uitgifte van tienjarige obligaties. De laatste vergelijkbare veiling was eind april.

De obligatiemarkt is de hele ochtend al onrustig door de slechte financiële situatie van Spanje: eerder vanochtend steeg het renteverschil tussen Duitsland en Spanje naar een record van bijna 519 basispunten.

Obligatiemarkt

Ondertussen in Thailand...

"Yellow Shirts" verzamelen op Royal Plaza in Bangkok om te demonstreren. Foto AFP / Joan Manuel

"Yellow Shirts" verzamelen op Royal Plaza in Bangkok om te demonstreren. Foto AFP / Joan Manuel "Yellow Shirts" verzamelen op Royal Plaza in Bangkok om te demonstreren. Foto AFP / Joan Manuel

Vandaag houden duizenden leden van het royalistische 'Yellow Shirts' een mars naar het parlement vanaf Royal Plaza in Bangkok. Duizenden mensen demonstreren in gele shirts tegen een wetsontwerp dat de weg vrijmaakt voor de afgezette premier Thaksin Shinawatra om terug te keren.

Thailand

50 jaar voor Taylor

Charles Taylor is veroordeeld tot 50 jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Lees hier een uitgebreid artikel over de uitspraak.

Charles Taylor

Ook Turkije wijst diplomaten het land uit

Ook Turkije wijst alle Syrische diplomaten het land uit binnen 72 uur, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Syrische diplomaat

Robert M. beslist eind deze week over hoger beroep

Eind deze week beslist de verdediging van Robert M. of er hoger beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter, maakte M.'s advocaat vandaag bekend.

Robert M.

Zitting Charles Taylor begonnen

De zitting in Den Haag is begonnen: het Speciale Hof voor Sierra Leone bepaalt de strafmaat voor Charles Taylor.
Volg de zitting hier live.

Charles Taylor

Adviseur Cameron gearresteerd wegens meineed

Andy Coulson, de voormalige media-adviseur van David Cameron en redacteur van News of the World, is gearresteerd. Het zou te maken hebben met meineed, meldt persbureau AP.

arrestatie

Spanje ontkent steun te hebben gevraagd aan ECB

Spanje ontkent een plan te hebben gepresenteerd aan de ECB voor de redding van Bankia. Dat zegt de minister van Economische Zaken.

Bankia

'Aanslag op songfestival voorkomen'

Azerbeidzjan zegt een aanslag op het Eurovisie Songfestival te hebben verijdeld. Dat zegt het ministerie van Nationale Veiligheid, volgens AFP. Er zijn veertig personen gearresteerd.

Eurovisie Songfestival

Dag 27 van Breivik-proces

Het is vandaag de 27e dag van het proces tegen Breivik. Ook vandaag zit Luuk Mulder erbij en doet hij via Twitter verslag.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Vandaag begint de politie hun verklaring over hun onderzoek naar Breivik. O.a naar het Knights Templar netwerk, zijn reizen en het manifest.

Proces Anders Behring Breivik

Minder burgerdoden in Afghanistan

Het aantal burgerdoden in Afghanistan is in de eerste vier maanden van dit jaar gedaald met 21 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt AFP.

Afghanistan

Mensenrechtenraad bijeen over Houla

De mensenrechtenraad van de VN gaat aanstaande vrijdag een speciale sessie houden over Syrië en in het bijzonder het bloedbad in Houla. Dat zeggen diplomaten tegen Reuters.

Syrië

Assange wordt uitgeleverd aan Zweden

Julian Assange wordt uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof zojuist bepaald. Hier het artikel dat we momenteel aan het uitbreiden zijn.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar #Assange verliest - Brits Hooggerechtshof vindt dat hij mag worden uitgeleverd aan Zweden om daar gehoord te worden in verkrachtingszaak

Julian Assange

Foutje: ras-Feyenoorder 'Mister Ajax' noemen

Bij de presentatie van 100% NL Magazine ging de presentatrice van dienst gisteren de fout in bij de aankondiging van ras-Feyenoorder 'Mister Ajax':

filmpje helaas verwijderd

Even tussendoor

Ondertussen: zomerregen in China

In Wuhan, in centraal China (om precies te zijn hier) viel recent heel veel zomerregen. Dat zorgt voor zulke taferelen: een vrouw die te midden van het water haar elegantie probeert te behouden.

Foto AFP

Foto AFPFoto AFP

Foto

Rusland en China spreken Hollande tegen

Een artikel aanvullend op onze update van 9:29: Rusland en China willen geen militaire interventie.

Syrië

Joran: zeven jaar én twee jaar na dato

Hoe zou het met Joran van der Sloot in de gevangenis in Peru gaan? Hij zit daar vast vanwege de moord op Stephany Flores, vandaag precies 2 jaar geleden. Natalee Holloway verdween precies 7 jaar geleden, op 30 mei 2005.

Een Peruaanse rechtbank veroordeelde Joran van der Sloot in januari tot een gevangenisstraf van 28 jaar. De VS willen dat hij uitgeleverd wordt omdat hij ervan wordt verdacht de moeder van Holloway te hebben afgeperst. Foto AFP

Een Peruaanse rechtbank veroordeelde Joran van der Sloot in januari tot een gevangenisstraf van 28 jaar. De VS willen dat hij uitgeleverd wordt omdat hij ervan wordt verdacht de moeder van Holloway te hebben afgeperst. Foto AFPEen Peruaanse rechtbank veroordeelde Joran van der Sloot in januari tot een gevangenisstraf van 28 jaar. De VS willen dat hij uitgeleverd wordt omdat hij ervan wordt verdacht de moeder van Holloway te hebben afgeperst. Foto AFP

Joran van der Sloot

Onrust op markten om Spanje

Het verschil tussen de Spaanse en Duitse tienjaarsrente was nog niet eerder zo groot als vanochtend rond half tien: 519 basispunten, een record dus. Dit betekent dat Spanje steeds meer rente moet betalen om geld te lenen, terwijl beleggers lenen aan Duitsland juist als heel veilig zien.

De zorgen over de financiële situatie van Spanje drukken ook de stemming op de Europese beurzen. De Spaanse beurs stond om kwart voor tien 1,5 procent lager, de meeste andere Europese aandelenmarkten lieten een min van ongeveer één procent zien.

Europese beurzen

Studenten negeren studiehersteltraject InHolland

Het studiehersteltraject dat is opgezet door InHolland voor studenten die hun diploma onterecht kregen, is niet populair. Van de 87 studenten die het papiertje konden halen dat ze tóch alle benodigde kennis in huis hadden, ging niemand op het aanbod in.

InHolland

'Syrië niet binnenvallen'

Militaire interventie in Syrië? Hollande zette de deur daarnaartoe gisteravond op een kier. Rusland en China reageren daar vandaag op: ze willen het niet. We gaan bezig met een apart artikel over de discussie in de internationale gemeenschap.

Twitter avatar RT_com RT BREAKING: Russia will veto initiative on Syria intervention in UNSC - Foreign Ministry http://t.co/KUkNLAYR #news

Syrië

Faillissement Vestia afgewend

Het gevaar van een faillissement van Vestia is (voorlopig) afgewend. De woningcorporatie ging vannacht akkoord met een plan van de banken daartoe.

Vestia

Taylor hoort vandaag straf

Vandaag krijgt voormalig krijgsheer en president van Liberia Charles Taylor zijn straf te horen. Hij is veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Proces Charles Taylor

Rusland: militaire interventie Syrië niet aan de orde

Rusland wil niet dat de VN-Veiligheidsraad overgaat tot militaire interventie in Syrië. Dat zou de plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken vandaag hebben gezegd. Ondertussen gaat het uitzetten van Syrische diplomaten door: ook Japan heeft de ambassadeur de deur gewezen.

Syrië

Spaanse schoonmakers protesteren met papier

Veel papier op het vliegveld van Barcelona. Schoonmakers gooien het in het rond als protest tegen de bezuinigingen. Zij zouden in de plannen van hun werkgever achteruit gaan in loon en andere arbeidsomstandigheden.

Foto Reuters / Albert Gea

Foto Reuters / Albert GeaFoto Reuters / Albert Gea

Foto

3FM wil geld voor aanpak babysterfte

3FM zamelt dit jaar geld in voor babysterfte met de decemberactie Het Glazen Huis. De jaarlijkse actie richt zich altijd op een 'stille ramp'. Zo'n 5,5 miljoen allerkleinsten zouden elk jaar slachtoffer worden omdat medische zorg en begeleiding ontbreekt.

Twitter avatar EricCorton Eric Corton Het doel van #SR12 is babysterfte. 5,5 mln baby's per jaar = 1 per 6 sec. @RodeKruis geeft voorlichting en medische hulp.Heftig.. #opreis

Twitter avatar EricCorton Eric Corton Omdat er blijkbaar mensen zijn die denken dat ik bedoel dat #SR12 babysterfte gaat promoten.Het doel is de BESTRIJDING van babysterfte..

Het Glazen huis

Beurzen: lagere opening

De verwachting voor de Europese beurzen vanochtend is dat ze lager openen. Vooral de Spaanse bankencrisis drukt het vertrouwen.

Europese beurzen

De ochtendkranten

De ochtendkranten, is dat een idee? Daar komen ze:

De Telegraaf schrijft vanmorgen dat huizenbezitters niet blij zijn met hun woz-beschikking nu er extra procedures moeten worden doorlopen voordat ze officieel bezwaar kunnen maken.

Trouw wijdt de voorpagina grotendeels aan Syrië en de Syrische diplomaten die gisteren in groten getale de deur werden gewezen.

Bij de Volkskrant een reportage vanuit Dublin: ook daar groeit volgens de krant het verzet tegen Brussel. Morgen stemmen de Ieren in een referendum over het Europese verdrag voor begrotingsdiscipline.

En het AD opent met twee mannen die gisteren in de rechtszaal 'logen' en toch vrijuit gingen. Het duo zat in 2010 samen op een scooter toen ze iemand doodreden op een zebrapad. Omdat de rechter door verwarrende verklaringen niet kon achterhalen wie er nu daadwerkelijk reed op die dag, werden ze beiden vrijgesproken.

De dag tot nu toe

Goedemorgen. Dag twee van ons Vandaag-experiment. Eerst even bijpraten: dit zijn de drie grootste nieuwsonderwerpen van de dag tot nu toe.

  1. Olli Rehn komt vandaag met aanbevelingen aan EU-landen. Een deel van de boodschap aan Nederland zou al bekend zijn: het advies om de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk af te schaffen - een kwestie die al zolang inzet is van politieke meningsverschillen.
  2. De zaak Robert M. heeft wereldwijd geleid tot honderden vervolgonderzoeken.
  3. En we wisten het al een tijdje, maar het is nu officieel: Mitt Romney is de tegenstander van Obama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de tweede dag van Vandaag, het liveblog over alles wat er gebeurt. Lees hier meer over dit experiment. De eerste dag van de testweek, die nog t/m vrijdag duurt, is hier terug te lezen.