Harry Mens schikt om factuur, maar ontkent dat hij vals was

Vastgoedmakelaar Harry Mens heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie voor het opmaken van een valse factuur. Mens betaalt een boete van 100.000 euro. Zijn bedrijf maakt daarnaast nog 650.000 euro over naar Rabo Vastgoed – voormalig Bouwfonds – dat in 2000 de valse factuur betaalde. Dat heeft het OM gisteren bekendgemaakt.

De zaak draait om een factuur uit 2000 van 1,5 miljoen gulden. Mens kreeg dat bedrag naar eigen zeggen voor de begeleiding en de verkoop van het vastgoedproject Solaris van Bouwfonds. Volgens justitie heeft Mens helemaal niet voor dit project gewerkt. Het onderzoek naar de factuur komt voor uit het onderzoek naar de vastgoedfraude.

Mens laat telefonisch vanuit Saint Tropez weten er geen sprake van een valse factuur is. „Ik heb geschikt omdat ik niet nog jaren met een etterende wond wil rondlopen.” Volgens de makelaar had hij in 2000 een koper gevonden voor het nieuwbouwproject van Bouwfonds. Die verkoop ging, volgens Mens, uiteindelijk niet door omdat Bouwfonds een koper vond die meer wilde betalen. „Ze hebben mij toen gecompenseerd met dit bedrag. Ik bestrijd dus dat dit een valse factuur is.”

Mens is kwaad over het persbericht dat justitie gisteren verstuurde. „We hadden afgesproken dat daar een vermeende valse factuur in zou staan. Maar toen zijn ze teruggefloten door hun superieuren en stond er ineens toch dat het om een valse factuur ging. Ze vinden meneer Mens natuurlijk een soort trofee. Dat moet gevierd worden.”