Geld uit levensloop wél bij WW

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@NRC gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: Levensloopregeling en Tele2

Veel reacties op het stukje over de levensloopregeling dat vorige week op deze plek stond. Daarin het relaas van Marlies Lijten uit Sittard. Ze raakt per 1 juni haar baan kwijt door een reorganisatie en wil het geld dat ze heeft gespaard in haar levensloopregeling (33.000 euro) gebruiken als aanvulling op haar WW.

Dat mag niet, hoorde ze van verzekeraar Aegon die het geld beheert. De levensloopregeling is bedoeld om onbetaald verlof te financieren, niet om een uitkering aan te vullen. Jammer, vond Aegon, maar de regels zijn strikt. „Daar kunnen wij als verzekeraar helaas weinig aan veranderen.”

Oplettende lezers belden en mailden na de publicatie onmiddellijk naar Help@NRC. Er is namelijk wél een manier om het geld uit de levensloopregeling te gebruiken als aanvulling op een uitkering. „U zou mevrouw Lijten kunnen aanraden haar geld over te maken naar de vitaliteitsregeling”, mailt Maarten Vankan uit Breukelen. Die vitaliteitsregeling zal per 1 januari 2013 de huidige levensloopregeling vervangen.

Ook Maarten Swart wijst op die mogelijkheid na ruggespraak met het ministerie van Sociale Zaken. Dat mailt: „Inmiddels is het ook voor werklozen mogelijk om hun levenslooptegoed onbelast door te storten naar het vitaliteitssparen in 2013. Dit geldt, eenmalig, ook voor tegoeden boven 20.000 euro. Bij doorstorting na 2013 wordt het meerdere boven de 20.000 euro wel belast. Als u werkloos wordt en uiterlijk in 2013 uw totale spaartegoed doorstort naar vitaliteitssparen, dan is er voor u verder dus geen probleem.”