Galaxy SIII: een telefoon met menselijke trekjes

Als Samsung een smartphone introduceert, trekt het bedrijf alle registers open. Met de Galaxy SIII wil de fabrikant terug naar de natuur. De blaasstimulator is gelukkig uit te schakelen.

Nog sneller, nog slimmer, nog platter en lichter: de presentaties van nieuwe gadgets zijn doorgaans voorspelbaar. Des te leuker als het een keer misgaat. Zo werd de zorgvuldig opgebouwde mediacampagne van elektronicagigant Samsung gisteravond verstoord door een urenlange stroomuitval.

Het hightech-feestje rondom de Galaxy SIII, Samsungs chicste smartphone, veranderde in een onverwacht intiem samenzijn in de Amsterdamse Beurs van Berlage: het publiek was muisstil om een akoestische Humberto Tan (presenterend) en Trijntje Oosterhuis (zingend) te kunnen volgen.

Concurrent Apple mag dankzij de zorgvuldig gekoesterde geheimzinnigheid bij productintroducties rekenen op massale free publicity. Samsung daarentegen trekt alle marketingregisters open om de strijd op de smartphonemarkt te voeren. De introductie van de SIII viel samen met een peperdure, minutenlange tv-reclamespot rond primetime. Het toestel is bovendien de gesponsorde blikvanger tijdens de Olympische Spelen. Tijdens een eerdere presentatie in Londen was zelfs het Londen Metropolitan Orchestra komen opdraven.

De nieuwe Galaxy zet samen met de HTC One X de toon als het gaat om snelle Android-toestellen. Maar de SIII moet zich vooral onderscheiden als een makkelijk te bedienen toestel, getuige het motto designed for humans. Samsung gaat naar eigen zeggen „terug naar de natuur” met een telefoon (met plastic achterkant) die in de gaten houdt of je nog naar het scherm kijkt, waarschuwt als de baas belt en automatisch begint te bellen als je het toestel naar je oor beweegt. Nog meer natuur: een ‘levende’ wallpaper in de vorm van een bewegend watertje bij het openen van de telefoon en een druppelend geluid als je het scherm aanraakt – dat stimuleert de blaas en is gelukkig ook uit te schakelen.

Een paar menselijke trekjes van de SIII: dankzij Smart Stay gaat het scherm gaat niet automatisch uit, maar blijft het aan zolang de gebruiker kijkt. Dat houdt de camera aan de voorzijde van het toestel in de gaten. Handig als je een boek leest, of langer naar een webpagina wilt kijken zonder het scherm zelf ‘wakker’ te hoeven houden.

Met S Voice herkent het toestel diverse spraakcommando’s en zinnen. Het doet denken aan Siri, de spraakbesturing van de iPhone 4S. De Nederlandse taal wordt nog niet ondersteund.

Dankzij de functie Direct Call herkent de bewegingssensor dat je de telefoon optilt om iemand te bellen met wie je aan het sms’en bent. Dus je hoeft – o, de moeite – geen knop meer in te drukken om de verbinding tot stand te brengen.

Smart Alert is een extra indringende waarschuwing als een belangrijke persoon je dringend probeert te bereiken. Nog indringender is de Social Tag: mensen op de foto worden herkend als ze in je adresboek staan en krijgen automatisch een kopie van foto’s die je van hen maakt.

De SIII borduurt voort op het succes van de Galaxy SII, zonder al te verrassende vernieuwingen in het ontwerp. En zonder dat SII-bezitters hun toestel direct bij het grof vuil hoeven te zetten. Het nieuwe apparaat is wel beter afgewerkt dan zijn voorganger, al blijft de achterkant goedkoop aanvoelen in vergelijking met toestellen van concurrenten. De kwaliteit van het beeldscherm, een van de beste in de markt, maakt veel goed. De SIII is ondanks het enorme 4,8 inch scherm vederlicht. De Galaxy SIII is in wit leverbaar en in de nieuwe kleur ‘kiezelsteen blauw’: eens wat anders dan het glanzende zwart dat doorgaans uit Korea komt.

Uit een eerste test blijkt al de kracht van de quadcoreprocessor in de SIII. Dat merk je bijvoorbeeld in de burst mode, waarbij je snel foto’s achter elkaar neemt.

De aparte menuknop onderaan het toestel is ook een verbetering. Zo schakel je door geopende apps alsof je door webpagina’s heen bladert.

Om de grafische spierballen te benadrukken, demonstreert Samsung dat je een videofilmpje ook als ‘pop-up’ in beeld kunt laten verschijnen terwijl je bijvoorbeeld een webpagina bezoekt. Waarom je dat zou willen doen, blijft een raadsel.