FARC laat Franse journalist Langlois na maand vrij

Caption: French journalist Romeo Langlois, center left, embraces fellow journalist Carlos Villalon, from Chile, in San Isidro in southern Colombia, Wednesday, May 30, 2012. Langlois, who was taken by rebels of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) on April 28 when they attacked troops he was accompanying on a cocaine-lab eradication mission, was handed over by the rebels to a delegation that included a French diplomat. (AP Photo/Fernando Vergara) De Franse journalist Romeo Langlois (midden, links) omarmt collega Carlos Villalon in San Isidro, na te zijn vrijgelaten door FARC. Foto AP / Fernando Vergara

FARC heeft de Franse journalist Roméo Langlois vanavond vrijgelaten. Hij werd eind april door de FARC ontvoerd tijdens een gevecht tussen overheidstroepen en rebellen van de linkse guerrillabeweging.

Dat meldt persbureau Reuters. De 35-jarige Romeo Langlois vergezelde het leger en de politie bij een missie om drugslaboratoriums in de zuidelijke staat Caqueta te vernietigen. Tijdens de operatie raakten vier militairen gewond en werden vijf cocaïnelaboratoriums vernietigd. Langlois raakte ook gewond aan zijn linkerarm. Langlois liet weten dat hij goed behandeld werd door zijn gijzelnemers en zijn wond was gehecht.
Beelden van de vrijgelaten Langlois:

De Franse president Francois Hollande liet weten “grote vreugde” te voelen door het nieuws. In een verklaring bedankte hij de partijen die betrokken waren bij deze “goede uitkomst”, met in het bijzonder de Colombiaanse autoriteiten en het Rode Kruis, meldt persbureau AFP.

FARC LAATSTE JAREN FLINK VERZWAKT

De FARC heeft naar schatting ongeveer achtduizend strijders. De beweging is de laatste jaren flink verzwakt door het Colombiaanse leger, dat hulp krijgt van de Amerikaanse strijdkrachten. De rebellen halen het grootste deel van hun inkomsten uit cocaïnehandel. In april liet de beweging haar, volgens eigen zeggen, laatste politieke gevangenen vrij. De rebellen hadden toegezegd te stoppen met ontvoeringen voor losgeld.