Facebook zakt door 30-dollargrens

De vrije val van Facebook op de Amerikaanse beurs zet zich voorlopig voort. Op de eerste handelsdag, nog geen twee weken geleden, was Facebook nog 104 miljard dollar (83,45 miljard euro) waard. Na zeven dagen handelen is hier nog 79 miljard van over, een totale waardedaling van liefst 25 miljard dollar. Gisteren bereikte het aandeel een nieuw koersdieptepunt. De waarde daalde met 9,6 procent, naar 28,84 dollar, waarmee Facebook voor het eerst door de 30 dollargrens zakte. Op 18 mei was een aandeel nog 38 dollar waard.

Analisten noemen het onzekere verdienmodel van Facebook, met name in de mobiele sector, en het te ambitieuze starttarief als belangrijke oorzaken voor de slechte resultaten van het beursavontuur: Wall Street gelooft nog niet dat Facebook net zo winstgevend kan worden als de twee beursvoorbeelden van Mark Zuckerberg: Apple en Google, die beiden dominant zijn in de markt van smartphones. Er gaan geruchten dat Facebook zelf met een smartphone de markt op wil.

Naast problemen op de Nasdaq ligt Facebook ook juridisch onder vuur. Het bedrijf heeft samen met begeleidende banken (met name Morgan Stanley) rechtszaken van aandeelhouders aan de broek hangen. Morgan Stanley zou volgens hen in de aanloop naar de beursgang selectief informatie hebben gegeven over de winstverwachting van Facebook. Facebook gaf voor de beursgang aan moeite te hebben geld in de mobiele markt te verdienen. Deze waarschuwing kwam slechts bij een paar ingewijden van de begeleidende banken aan. Toezichthouders SEC en FINRA onderzoeken de zaak.