Europese Commissie kijkt met argusogen naar Nederlandse plannen

Eurocommissaris Olli Rehn. AFP / Frederick Florin

De Europese Commissie is blij met de maatregelen die het Lenteakkoord opsomt om de Nederlandse economie er weer bovenop te krijgen, maar er is ook kritiek. Met de aanstaande verkiezingen lijkt het volgens de EC een erg lastige klus om alles doorgevoerd te krijgen. En alleen het voornemen uitspreken is niet voldoende.

Dat staat in het rapport dat de Commissie vandaag publiceert over de stabiliteit van de eurozone. De conceptversie van het Lenteakkoord, die eind april naar Brussel gestuurd werd nadat het Catshuisberaad mislukte, biedt volgens de EC niet voldoende aanknopingspunten voor een gedegen beoordeling: daarvoor zijn de genoemde maatregelen nog niet voldoende doorgevoerd. Bovendien maken de verkiezingen het sowieso onzeker of er iets van de plannen komt. Daarom blijft de prognose hetzelfde als die van 11 mei: 4,6 procent begrotingstekort in 2013, terwijl 3 procent het streven is.

Voorzitter van de Europese Commissie Barroso heeft zojuist een persconferentie gegeven, nu volgt Rehn. Het is hier live te volgen.

‘hypotheekrenteaftrek aanpakken’

De Commissie doet op een aantal punten specifieke aanbevelingen. De Nederlandse huizenmarkt komt er volgens de EC niet voldoende bovenop met de huidige maatregelen en er zijn dus nieuwe stappen nodig. Het advies is om de hypotheekrenteaftrek gedeeltelijk of geheel af te schaffen, - vanmorgen al naar buiten kwam. Ook in de zorg, op de arbeidsmarkt en aangaande het innovatiebeleid moet er haast gemaakt worden met hervormingen. Rehn is blij dat Nederland de pensioenleeftijd stapsgewijs wil verhogen, maar stipt ook bij dit punt aan dat de doorvoering ervan nog te onzeker is.

Elk EU-land krijgt rapport van eurocommissaris Rehn

Olli Rehn doet vandaag aanbevelingen aan alle EU-landen op basis van de ingeleverde plannen. Hij geeft elk land een rapport voor zijn economische en financiële huishouding. Daar horen ook aanbevelingen bij. Als regeringen bepaalde aanbevelingen in de wind slaan, kunnen ze tegenwoordig straf krijgen - zo is dat afgesproken in het zesdelige plan dat in september 2011 overeengekomen werd.

Europese crisis nog altijd zorgwekkend

Het algemene beeld van de EU is niet goed, zo rapporteerde de Commissie vandaag. Europa kampt met oplopende staatsschulden, een gemankeerd bankensysteem en een verslechterende economie. Ondanks de verregaande maatregelen die in verschillende landen worden doorgevoerd, is het lek nog niet boven.

De commissie-Barroso stelde verder dat hervormingen van de zorgstelsels achterblijven op die van het pensioenstelsel. Bezuinigingen staan bovendien overal op stapel, terwijl hervormingsmaatregelen die voor economische groei moeten zorgen onvoldoende aandacht krijgen.

EU, start een bankunie

De Commissie vindt dat de zeventien eurolanden moeten overwegen om een bankunie op te starten. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde aanbevelingen van de commissie over de stabiliteit van de eurozone.

De bankunie moet ervoor zorgen dat de eurolanden meer gezamenlijk de strijd aangaan met de Europese schuldencrisis. Zo kunnen de lasten van kwakkelende banken gezamenlijk worden gedragen. Ook stelt de commissie voor de balans van deze banken te versterken vanuit de Europese noodfondsen.

Alle rapporten en aanbevelingen die de Europese Commissie vandaag naar buiten bracht zijn hier te vinden.