Beurzen sluiten in de min door Spaanse crisis

Europese aandelen kregen vandaag een klap te verduren door de angsten op de beurs voor de kwakkelende economische situatie in Spanje.

De DAX in Frankfurt eindigde met een verlies van 1,81 procent op 6.280,8 punten, de Franse CAC-40 sloot 2,24 procent lager, de Spaanse Ibex zakte met 2,9 procent en de FTSE-100 in Londen daalde 93,86 punten ofwel 1,74 procent ten opzichte van gisteren. De AEX dook 1,56 procent in de min.

De Europese Commissie liet vandaag weten bereid te zijn Spanje een jaar extra te geven om de begroting op orde te krijgen ““op voorwaarde dat [de Spaanse regering] voor eind juli een goed tweejarig begrotingsplan op tafel leggen”. Dat betekent dat Spanje niet tot 2013, maar tot 2014 heeft om het beoogde begrotingstekort (van maximaal 3 procent van het bruto nationaal product) te realiseren.

Een slecht teken naar de beurzen toe, aangezien het nu lijkt alsof Spanje niet meer geheel zelfstandig in staat is te voldoen aan zijn verplichtingen. De Spaanse premier Rajoy benadrukte recent nog - om de markten gerust te stellen - dat zijn regering zich daarom niet tot het noodfonds hoeft te wenden om de bankensector of de staat te redden van een ondergang.

In totaal moet Spanje 37 miljard euro bezuinigen om de economische situatie van het land te verbeteren. Ook laat het land de overheidsschuld in 2012 oplopen tot 80 procent van het bbp. Spanje heeft met 23,6 procent het hoogste percentage aan werklozen in de eurozone. De economie krimpt naar verwachting dit jaar met 1,7 procent.

Interactieve graphic: Europa in cijfers