Column

Espresso met Robert Mugabe

De Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe is door de World Tourism Organization van de VN benoemd tot ambassadeur voor toerisme. ‘Ik wist dat VN-ambassadeur van de vrede niet haalbaar was,’ zegt Mugabe. ‘Maar toerisme is ook heel mooi.’

Zimbabwean President Robert Mugabe addresses supporters in Harare, July, 20 2011. Zimbabwe has rejected all 175 local ownernship proposals it received from foreign mining companies, and will kick out any firms that don't meet a September deadline on majority black ownership, the empowerment minister said on Wednesday. Under the controversial law, foreign miners operating in Zimbabwe must sell a majority stake to local black investors or face losing their assets, local media reported. REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE - Tags: POLITICS BUSINESS) Foto Reuters / Philimon Bulawayo

Graan

De Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe is door de World Tourism Organization van de VN benoemd tot ambassadeur voor toerisme. ‘Ik wist dat VN-ambassadeur van de vrede niet haalbaar was,’ zegt Mugabe. ‘Maar toerisme is ook heel mooi.’ Klopt het dat hij tijdens verkiezingen geen VN-waarnemers toelaat in Zimbabwe? De dictator knikt. ‘Toeristen zijn welkom,’ zegt hij. ‘Waarnemers niet.’ Mugabe neemt een slokje espresso. ‘Toerisme is essentieel voor de ontwikkeling van Afrika,’ zegt hij. ‘We moeten ons minder op graan gaan richten. Japanners willen niet op de foto met graan.’ Wat vindt hij ervan dat de Europese Unie hem een reisverbod heeft opgelegd wegens mensenrechtenschendingen? ‘Dat vind ik flauw,’ antwoordt Mugabe. ‘Dat is hetzelfde als de ambassadeur van de vrede gaan bekogelen met stenen.’ Ik vertel hem dat de Amerikaanse en Canadese regeringen landgenoten hebben gewaarschuwd voor de gevaren van reizen in Zimbabwe. ‘Ja,’ zegt Mugabe. ‘Als je een boswandeling gaat maken, kun je inderdaad door een leeuw worden aangevallen.’ De dictator drinkt zijn espresso op. ‘In Canada kun je door een tornado worden opgezogen. En in Amerika kun je door een vliegtuig worden aangevallen. Zo heeft elk land wat.’