'Er zit heel veel uitzoekwerk achter'

Arjan Kuiper (34)

Notaris bij Notariskantoor Montfoort

Hij houdt van motoren, gamen en de muziek van Eddie Vedder. Hij twittert zich suf, is online beschikbaar om te chatten, maar is tegelijkertijd een echte dorpsnotaris.

Sinds twee jaar runt Arjan Kuiper zijn eigen notariskantoor in Montfoort, samen met een notarisklerk en drie medewerkers. „Ik doe alles. Als mensen trouwen, scheiden, een huis kopen of een testament willen opmaken, komen ze bij mij. Het zijn vaak de meest emotionele momenten in iemands leven, hoogte- en dieptepunten. Natuurlijk heb je wel dezelfde aktes, maar geen verhaal is hetzelfde, dat maakt het zo mooi.”

Alles doet hij eraan om het notariaat van zijn stoffige imago te bevrijden en de afstand te verkleinen. „We hebben hier elk jaar een lentemarkt, waar ze sokken verkopen en zelfgebakken taarten. Daar sta ik dan ook tussen, om uit te leggen waarvoor ze bij mij terecht kunnen. Het is belangrijk dat mensen je kennen, het gaat niet alleen om het tarief dat je rekent.” Dus houdt hij lezingen voor bejaarden en huisvrouwen. Steeds maar weer uitleggen wat een notaris precies doet, want daar knelt het volgens hem. „Mensen snappen niet dat ze zoveel betalen voor een standaardakte. Maar er zit heel veel uitzoekwerk achter waar ze niets van weten. Dat moet je laten zien.”

Zodra hij wist dat hij notaris wilde worden, wist hij ook dat hij zo snel mogelijk zijn eigen kantoor zou openen. Zijn ouders hadden een supermarkt in het Groningse Veendam en de vrijheid van het ondernemen heeft hem altijd aangesproken.

Diezelfde ondernemersgeest voerde hem naar Montfoort. „Ik zocht in het namenboekje van de beroepsgroep naar notarissen die bijna 65 waren en heb de oude notaris hier gebeld met de vraag of het niet eens tijd werd. Dat kon hij wel waarderen.”