Een leven lang toegewijd

Dit weekend zestig jaar op de troon: koningin Elizabeth.

Blauw bloed extra: The Diamond Queen (do en vr deel 2 en 3) Ned. 2, 19.25 - 20.25 uur

Zestig jaar op de troon, meer dan zestig jaar op de voorpagina’s van kranten en tijdschriften, en onderwerp van films, gesprekken en speculatie. En toch is de Britse koningin Elizabeth, die komend weekeinde haar diamanten regeringsjubileum viert, in de woorden van BBC-journalist Andrew Marr „een enigma”: geen van haar onderdanen weet wat ze vindt en denkt.

Niet dat Marr in zijn drieluik The Diamond Queen een antwoord krijgt. Zelfs op zijn belangrijkste vraag – waartoe dient de (een) koningin – geven zijn gesprekspartners platitudes als antwoord. Elizabeth is een ambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk, die door louter aanwezig te zijn meer voor elkaar krijgt dan welke handelsmissie ook. En ze is een luisterend oor voor premiers, zoals drie van de twaalf (Major, Blair en Cameron) bewonderend vertellen.

Onthullend? Nee. Maar Marr maakte wel een inzichtelijke documentaire die soms zelfs ontroerend is, met heerlijke beelden vanuit het paleis (een mini-poppenhuis in de tuin!) en interviews met haar kinderen en kleinkinderen.

Hij toont ons hoe een vrolijk meisje verandert in een serieuze jongedame. „Ik verklaar, in aanwezigheid van u allen, dat ik mijn hele leven, lang of kort, aan u zal zijn toegewijd”, zegt ze in 1948 tegen de Britten. Vier jaar later is ze koningin. Wat volgt, is een leven van lintjesknipperij en handenschudderij. Ze houdt het nog steeds vol. De plicht roept, ook als je 85 bent. Respect.

    • Titia Ketelaar