Een film om snel weg te zappen

The Cold Light of Day. Regie: Mabrouk El Mechri. Met: Henry Cavill, Sigourney Weaver, Bruce Willis, Verónica Echegui. In: 42 bioscopen. **

De jonge Amerikaan Will bezoekt zijn familie in Spanje. Hij kan het slecht vinden met vader Martin (Bruce Willis), een cultureel attaché. Als Will even van de boot afgaat, is het plezierjacht bij zijn terugkeer op mysterieuze wijze verdwenen. Het gezin blijkt ontvoerd en Will gaat op onderzoek. En dan komen allerlei geheimen aan het licht. Is zijn vader wel cultureel attaché? Wat moeten al die geheim agenten in Madrid?

Will wordt gespeeld door opkomende ster Henry Cavill, bekend van de tv-serie The Tudors en de film Immortals. Volgend jaar speelt hij Clark Kent, alias Superman, in de nieuwe Supermanfilm Man of Steel. In de actiefilm The Cold Light of Day heeft hij een baardje van een paar dagen en draagt hij een strak T-shirt. Wie zegt dat actiefilms alleen nog voor mannen gemaakt worden?

Cavill rent als de zoveelste Jason Bourne-kloon door fotogeniek Madrid, bijgestaan door een broeierig kijkende Spaanse schone. Regisseur van dienst is Mabrouk El Mechri, die met het eigenzinnige JCVD (2008) de Belgische actieheld Jean-Claude Van Damme de rol van zijn leven gaf. Die originaliteit is hier echter ver te zoeken. „I’m getting sick of this”, mompelt Wills tegenstander Sigourney Weaver in de idiote climax.

Grote kans dat de toeschouwer het tegen die tijd ook wel gezien heeft. Op tv zou je allang verder hebben gezapt.