Echtscheidingshotel

Komt Jim Halfens (33) op dreef, dan doet hij in enthousiasme aan een puppy denken. Een puppy in een uitstekend pak, met een Nijenrode-diploma en ingewikkelde manchetknopen. Bijvoorbeeld als hij zegt: „Vanmiddag ben ik, als Brabantse boerenpummel uit Vught, van Spanje tot Bogotá op de radio!”

Dankzij Halfens gaat Nederland plotseling in hoog tempo de wereld over als de plaats waar je, naast hasj roken, hoerenlopen en euthanaseren, op luchtige wijze kunt echtscheiden. The New York Times publiceerde zondag onder de kop ‘Quick Getaways, at the Divorce Hotel’ een verhaal over zijn ‘Echtscheidingshotel’. Halfens, die eerder evenementen organiseerde voor Joop van den Ende, bedacht dat een jaar geleden in samenwerking met een paar advocatenkantoren en hotels. Nederlandse echtparen die een slepende scheiding willen voorkomen, kunnen een Nederlands hotel boeken, waar mediators en advocaten hen in één weekend aan hun echtscheidingspapieren helpen. Op zondagavond is alles geregeld.

Hij tekent in ernst een U-curve: „En dan is deze kant de mate van boosheid en die kant de tijd die een gewone echtscheiding kost. En dan ergens in het midden moet je bij ons zijn.” Het echtscheidingshotel, wil hij maar zeggen, voorkomt dat mensen die snel en fatsoenlijk wilden scheiden door de lange duur van een gewone echtscheidingsprocedure alsnog ruzie krijgen. De kosten: 2.500 euro all-in.

Terwijl nog maar zestien Nederlandse echtparen op die manier zijn gescheiden, is dat plotseling wereldnieuws. Ook terwijl we praten in het kantoor van Van As Advocaten in Nieuwegein, met wie Halfens samenwerkt, stromen de mediaverzoeken binnen. Nieuw-Zeeland. Zuid-Amerika. Canada. Het bekende Amerikaanse televisieprogramma 20/20 van ABC. Dreigmail krijgt hij ook, uit tal van landen, opvallend vaak van katholieken.

Het is tamelijk knap om Amerikanen met dit idee nog te verbazen. In Reno bestonden al in de jaren vijftig echtscheidingsranches, waar je kon drinken, dansen, gokken en paardrijden tot het papierwerk was geregeld. Maar in Reno kwam je niet op tv – en Jim Halfens heeft de tv-rechten verkocht aan de Amerikaanse producent Mickey Stern van Base Productions. Die werkt nu aan de tiendelige realityserie Divorce Hotel, met Amerikaanse echtparen in Amerikaanse hotels, precies naar het idee van Halfens. Als alles volgens plan verloopt, komt het programma daar dit najaar op tv. Halfens mag nog niet zeggen wie het moet uitzenden, omdat het contract op een haar na rond is, maar het is een groot tv-station.

Eén pluspunt heeft Divorce Hotel nu al: er komen geen kinderen in voor, zoals in het onsmakelijke tv-programma ‘Echt Scheiden’ van RTL.Halfens, wiens ouders overigens al veertig jaar gelukkig getrouwd zijn, heeft dat in zijn contract met Base Productions laten opnemen. „Als dát gebeurt, trek ik me terug.” Misschien, schreef Forbes hoopvol over het plan, zijn we klaar voor reality-tv die iets vriendelijker wordt.