Doodslag niet bewezen in Nijmeegse scooterzaak

De twee mannen die in 2010 tijdens hun vlucht voor de politie met een gestolen scooter een voetganger in Nijmegen doodreden, zijn vrijgesproken van doodslag en dood door schuld. Het gerechtshof in Arnhem zei gisteren niet te kunnen vaststellen wie de scooter bestuurde toen de twee een vijftigjarige man schepten op een zebrapad. Het hof kon hen daarom niet veroordelen.

Het gerechtshof begrijpt dat de vrijspraak in de ‘Nijmeegse scooterzaak’ verontwaardiging opwekt. Het hof spreekt over „een slecht te verteren uitkomst”. „Het onbevredigende zit er in dat je weet dat één van de twee het heeft gedaan, maar er toch mee wegkomt”, zegt persraadsheer Rutger Wery.

Wie de bestuurder was, blijft onduidelijk. De twee mannen wijzen naar elkaar, getuigen spreken elkaar tegen en technisch bewijs ontbreekt. Ook het medeplegen van doodslag of dood door schuld is niet bewezen, dat kan alleen als sprake is van ‘bewuste en nauwe samenwerking’.

De nu 22-jarige Mohamed El G. en de 20-jarige Mohamed A. waren op 10 januari 2010 van plan het Belvoir Hotel in Nijmegen te overvallen. Toen zij politieagenten zagen, sloegen zij met een gestolen scooter op de vlucht en reden daarbij de voetganger uit Arnhem aan. Die overleed aan zijn verwondingen.

Voor het voorbereiden van de gewapende overval en heling van de scooter heeft het hof de twee wel veroordeeld. El G. is ook bestraft voor het mishandelen en bedreigen van een medewerker van het universitaire ziekenhuis in Nijmegen. Hij krijgt twee jaar gevangenisstraf. A. is anderhalf jaar cel opgelegd waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De rechtbank had El G. wel schuldig bevonden aan doodslag en acht jaar cel gegeven. Het OM overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.