'De zaken zijn vaak actueel en levendig'

Isabelle Vollenbrock (27)

Kandidaat-notaris bij Houthoff Buruma Amsterdam

‘Dus jij maakt testamentjes voor oude vrouwen?” De eerste reactie is inmiddels voorspelbaar. En dan: „Maar jij bent geen saaie, oude man met bretels en een gouden brilletje.” Het zijn de bekende vooroordelen, waar Isabelle Vollenbrock soms een beetje moe van wordt.

Haar werk – ondernemingsrecht – in het grote kantoor op de Zuidas is namelijk allesbehalve saai. „Fusies en overnames kunnen niet zonder notaris. De zaken zijn vaak actueel en levendig. Ik adviseer over de structuur van een bedrijf, help nieuwe bedrijven op te richten, zet afspraken op papier.”

Ze vindt het leuk om te puzzelen met taal en de juiste formulering te kiezen. Contact met cliënten gaat meestal via e-mail of telefoon. In niets lijkt haar werk op het beeld van de notaris die achter zijn bureau aktes zit te stempelen.

Toch hebben ook de cliënten van een groot kantoor nog een zeker beeld bij ‘de notaris’. „Ze verwachten niet zo’n jong meisje. Ik probeer me al zo professioneel mogelijk te kleden, maar bij besprekingen denken ze weleens dat ik de koffiejuffrouw ben.”

Met een vijftig-, soms zestig-urige werkweek houdt ze net genoeg tijd over om te shoppen, uit eten te gaan en eens in de zoveel tijd een mooie reis te maken. De keuze voor het notariaat was na haar afstuderen in 2008 niet heel bewust. „Ik zag mezelf eigenlijk eerder als advocaat werken, notarieel recht heb ik er aan het einde van mijn studie nog snel bij gedaan.”

Het werk bleek haar te liggen, meer dan de advocatuur. „Je zit minder in de vuurlinie en bent meer aan de wet gebonden. De wet is je woordenboek en stelt duidelijke grenzen. Ik denk dat mijn generatie zich daar nog bewuster van is. Er zijn tegenwoordig meer regels. In het nieuws hoor je geregeld over frauderende notarissen. Het is aan ons om dat beeld te veranderen.”