De trailer: The Great Gatsby

**** Of Baz Luhrmann de regisseur is om The Great Gatsby te verfilmen: je twijfelt. En de eerste trailer bevestigt al je vooroordelen. Zal hij het in zijn hart melancholieke meesterwerk van F. Scott Fitzgerald over liefde, leugens, oud en nieuw geld even lawaaiig verfilmen als Romeo + Juliet of Moulin Rouge? Louter roaring twenties, met dansende flappers, rivieren van champagne, sneeuwstormen van confetti? Met wervelende camerabewegingen, diep verzadigde kleuren, decadente art deco en dreunende hedendaagse muziek? Jazeker. Het valt niet te ontkennen: deze trailer is prachtig en roept vol zelfvertrouwen: groots, episch, magistraal, kom dit zien! Want wervelen, dat kan Baz Luhrmann, die alleen met zijn film Australia in 2002 een draak afleverde. En zelfs die draak was niet van charme verstoken. (CvZ)