De Jager: Europese Commissie geeft Nederland dikke voldoende

Demissionair minister Jan-Kees de Jager is blij met het "groene licht" dat Nederland heeft gekregen van de Europese Commissie. Foto NRC / Maarten Hartman

Demissionair minister Jan-Kees de Jager is blij met het groene licht dat hij heeft gekregen uit Brussel voor het begrotingsakkoord. Hij zei dat de Europese Commissie Nederland een “hele, hele dikke voldoende” heeft gegeven, maar benadrukte dat de plannen wel daadwerkelijk moeten worden doorgevoerd.

De Europese Commissie is te spreken over de plannen die het Lenteakkoord voorschrijft om het begrotingstekort terug te dringen, maar vindt de plannen wel te vaag om een gedegen beoordeling te kunnen geven. Brussel beoordeelde de conceptversie van het Lenteakkoord waarbij de details nog niet waren uitgewerkt. Daarom kan Brussel nog niet beoordelen of het begrotingstekort volgend jaar zal worden teruggedrongen tot de Europese norm van 3 procent.

‘Nederland moet plannen uitvoeren’

Volgens de Commissie is het door de aanstaande verkiezingen in Nederland bovendien nog onzeker of er nog iets van de plannen komt. De Jager zegt over die waarschuwing dat Nederland de plannen wel moet uitvoeren:

“Het licht staat op groen, maar we moeten niet blijven wachten voor het stoplicht. Er moet wel iets gebeuren.”

De Jager suggereerde dat de Europese Commissie gisteren misschien het debat heeft gezien over het akkoord. Daarin liet de VVD weten dat het akkoord wat de liberalen betreft geldig is totdat er een nieuw kabinet is. Ook andere partijen spreken van een houdbaarheidsdatum tot aan de verkiezingen.

Ook demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen benadrukte in een reactie op nu.nl dat het belangrijk is dat de plannen uit het Lenteakkoord worden uitgevoerd:

“We zullen de aanbevelingen en de analyses nog grondig in detail bestuderen, maar samenvattend zegt de Commissie tegen Nederland: ‘we verwelkomen het akkoord, maar nu moet u ook echt doorpakken’.”

Wilders boos over ‘stuitende arrogantie’ EC

Geert Wilders is boos over de ‘stuitende arrogantie’ van de Europese Commissie. De PVV-leider snapt niet dat Spanje een jaar uitstel krijgt om zijn begroting op orde te brengen, maar Nederland het begrotingstekort wel moet terugdringen. Volgens Wilders vliegen de ‘Brusselse dictaten’ Nederland om de oren en buigt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ‘slaafs’ voor eurocommissaris Olli Rehn:

“Terwijl het constant falende Spanje een jaar uitstel krijgt om de begroting op orde te brengen, wil de commissie dat Nederland haar burgers nog verder uitknijpt. Waar bemoeit deze ongekozen eurocraat Rehn zich mee? Nederland moet snel weer baas in eigen land worden en de Brusselse dictaten naast zich neerleggen.”

CPB: schuldencrisis grootste gevaar Nederlandse economie

Het Centraal Planbureau bracht vandaag een rapport naar buiten over de risico’s van de Nederlandse economie. Daarin staat dat het grootste gevaar de Europese schuldencrisis is. Ook een lagere economische groei dan nu verwacht voor landen binnen de EU en de kwetsbaarheid van de Europese financiële sector zijn risicofactoren voor de Nederlandse economie.

Een oplossing is volgens het CPB de uitbreiding van het Europese noodfonds ESM. Ook is een vangnet voor banken nodig, zoals een Europees depositogarantiestelsel en Europees toezicht op banken. Het CPB waarschuwt dat het nog moeilijker zal worden om de schuldencrisis te bestrijden als de groei tegenvalt.