De droom van alle Italianen

The exhibit entitled "The Dream Of Italian", which comprises of a wax figurine representing Italy's former prime minister Silvio Berlusconi as being dead, by Italian artists Antonio Garullo and Mario Ottocento, is seen at the Ferrajoli Palace in downtown Rome May 29, 2012. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: SOCIETY) REUTERS

Niet in liefde en oorlog, maar in kunst is alles geoorloofd. En dat lokt weleens extreme reacties uit.

Vorige week nog werd een controversieel schilderij van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma afgebeeld als Lenin met zijn geslachtsdeel uit zijn broek, met zwarte verf besmeurd.

Of het wassenbeeld van een dode Berlusconi ook dergelijke acties uit weet te lokken, valt nog te bezien. Maar onbesproken zal het niet zijn.

Het wassen lijk van de voormalige premier Silvio Berlusconi, gemaakt door het Italiaanse kunstenaarskoppel Antonio Garullo en Mario Ottocento, ligt opgebaard in een glazen kist. Op Berlusconi’s gezicht is een gelukzalige glimlach te zien. Aan zijn voeten draagt hij Mickey Mouse-sloffen. Zijn ene hand rust op de Geschiedenis van Italië; de andere verdwijnt in zijn broek.

Het kunstwerk, getiteld The Dream of Italian, is tentoongesteld in het Palazzo Ferrajoli in het centrum van Rome. De titel verwijst naar een uitspraak van Berlusconi. Hij zou tegen zijn vriendin hebben gezegd dat hij de droom van alle Italianen is.

Volgens de kunstenaars ligt Berlusconi opgebaard als een heilige, maar ook als een machthebber als Lenin of Mao, zo meldt de Zwitserse krant Blick. Maar het kunstwerk is meer dan alleen een vergelijking met Lenin, zeggen de kunstenaars.

Ze willen naar eigen zeggen ook de persoonsverheerlijking rondom Berlusconi hekelen.