buzz

Indian actress Aishwarya Rai and the president of the Cannes Film Festival Gilles Jacob arrive for the TV show "Le Grand Journal" on the set of French TV Canal+ during the 65th Cannes film festival on May 25, 2012 in Cannes. AFP PHOTO / LOIC VENANCE AFP

Cannes en de vrouwen

De 81-jarige Gilles Jacob, president van het Filmfestival van Cannes, heeft een soms wat moeizame vader-zoonrelatie met directeur Thierry Frémaux, die over de filmcompetities beslist. De wrijving kwam vorige week weer eens aan de oppervlakte. De aanleiding: vrouwen. Dat Frémaux dit jaar geen enkele vrouwelijke regisseur in de hoofdcompetitie had, kwam hem op verhitte protesten te staan. Waarna Jacob zaterdag in een door Variety TV uitgezonden interview opmerkte: „Ik ben er zeker van dat de hoofdprogrammeur volgend jaar uitgebreider op zoek gaat naar films van vrouwen.” Jacob stelde verder dat het aan „feministen en mensen als ik” is om Frémaux de vraag te stellen: „Ben je er echt zeker van dat er geen film van een vrouw waardig is in competitie te zijn?” Volgens Jacob heeft Frémaux misschien verwachtingen gewekt door in 2011 vier films van vrouwen te selecteren. „Dan verwacht iedereen het jaar daarop zes of zeven.”

Cannes en Von Trier

Gilles Jacob, de nestor van Cannes, sluit een terugkeer van een andere lastige zoon, de Deense regisseur Lars von Trier, in Cannes niet uit. Von Trier, die met de Franse actrice Charlotte Gainsbourg de film Nymphomaniac opneemt, werd vorig jaar persona non grata omdat hij zichzelf een nazi noemde tijdens de persconferentie na Melancholia. Gilles Jacob, die eerder met Von Trier correspondeerde als ‘lieve zoon’ en ‘geliefde papa’, lijkt zijn enfant terrible zijn zonden deels te vergeven. „Lars von Trier is een provocateur en moet het gevoel hebben gehad dat zijn film niet provocatief genoeg was”, verklaarde Jacob. Maar Cannes kan niet tolereren dat er gesold wordt met de Holocaust. Hoe lang Von Trier in ballingschap blijft, „hangt van vele factoren af”. Jacob beklemtoonde dat zijn films welkom zijn, ook zonder de regisseur, en zei – hoopvol? – dat Von Trier „heeft verklaard geen behoefte meer te voelen om internationale filmfestivals te bezoeken”.

Film over Lucia de B.

Regisseur Paula van Oest (Black Butterflies) gaat een film over Lucia de Berk maken, zo onthulden beoogd distributeur Independent Film en producent Rinkel Film dit weekeind in Cannes. De opnames moetenin 2013 beginnen. Na in 2008 na zes jaar al te zijn vrijgelaten, werd De Berk in 2010 definitief vrijgesproken van zevenvoudige moord en drie pogingen tot moord op patiënten in drie ziekenhuizen. Daarvoor kreeg ze in 2004 levenslang plus TBS, later verlaagd tot levenslang. Maar al snel betwijfelde een groeiend aantal experts of de sterfgevallen het gevolg waren van vergiftiging met digoxine die zij als ‘engel des doods’ zou hebben toegediend. De film van Van Oest draait om een medewerker van het Openbaar Ministerie die merkt dat zijn collega’s in de zaak-de B. ontlastend bewijs achterhouden. Het script wordt geschreven door Monique Kramer, De Berk is bij de film betrokken.

18,5 miljoen voor figurant

Een figurant in de actiefilm Transformer: Dark of the Moon krijgt 18,5 miljoen dollar schadevergoeding omdat ze in september 2010 zware hersenschade opliep tijdens een mislukte stunt. Gabriela Cedillo (26) was een van de tachtig figuranten die op de achtergrond van een actiescène auto’s bestuurden in de stad Hammond, Indiana. Een geknapte takel knalde door de voorruit van haar Toyota. Cedillo verloor een derde deel van de bovenkant van haar schedel, maar overleefde en ondergaat momenteel hersteltherapie – de linkerkant van haar lichaam is verlamd.

Het was al snel duidelijk dat de producent van de film blaam trof. Volgens de raadslieden van Cedillo was de stuntkabel heel oppervlakkig vast gelast, mislukte dezelfde stunt een dag eerder, waren de figuranten ongetraind en was er die dag geen vergunning verleend voor pyrotechniek.