Brussel bereid om Spanje jaar respijt te geven

Barroso vandaag tijdens zijn persconferentie. Foto Reuters / Sebastien Pirlet

De Europese Commissie is bereid om Spanje een jaar extra te geven om de begroting op orde te krijgen. Dat is “op voorwaarde dat ze voor eind juli een goed tweejarig begrotingsplan op tafel leggen”. Dat zei eurocommissaris Olli Rehn vandaag.

Dat betekent dat Spanje niet tot 2013, maar tot 2014 heeft om het beoogde begrotingstekort (van maximaal 3 procent van het bruto nationaal product) te realiseren.

De economische situatie in Spanje is delicaat. Vooraf was het spannend of het land extra tijd zou krijgen van de EC; Rehn heeft de mogelijkheid dat te doen, schreef onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter vandaag in nrc.next:

“Elke paar weken worden de Spaanse cijfers bijgesteld. Het land saneert zich suf. Banken glijden uit, beleggers ontvluchten het land en drijven zo rentes op staatsleningen naar extreme hoogtes. Olli Rehn kan coulant zijn. De regels laten hem alle ruimte om het land bij “natuurrampen of onvoorziene omstandigheden” meer tijd te geven. Maar Spanje wil dat niet, omdat dit het beeld bevestigt van een verloren geval dat gauw naar het noodfonds moet.”

De Spaanse premier Rajoy benadrukte recent bijvoorbeeld nog dat zijn regering zich niet tot het noodfonds hoeft te wenden om de bankensector of de staat te redden van een ondergang.

Rehn zei over dat afwijzen van Europese coulance door Spanje dat het land nu eenmaal kampt het grote schulden en dat de bankensector herkapitalisatie nodig heeft. “Daarom hebben we besloten om tegen de achtergrond van de hervormingen die nu doorgevoerd worden en onder de voorwaarde dat ze een goed plan voor de komende twee jaar overleggen, de deadline willen verleggen.” Rehn zei ook dat de autonome Spaanse regio’s hun uitgavepatroon aan banden moeten leggen.

Alle rapporten en aanbevelingen die de Europese Commissie vandaag naar buiten bracht zijn hier te vinden.