Balotelli: ik dood gooier van bananen

Mario Balotelli belooft iedere supporter die komende maand op het EK voetbal in Polen en Oekraïne een banaan naar hem gooit te „vermoorden”. Als de donkere aanvaller van het Italiaanse elftal tijdens een wedstrijd racistisch wordt bejegend, stapt hij meteen van het veld. Dat zegt Balotelli in een interview met The Guardian.

De clubspeler van Manchester City was de voorbije jaren vaak het slachtoffer van discriminerende uitlatingen. In februari was hij nog het mikpunt van spreekkoren van Portugese supporters van FC Porto.

„Ik zal racisme niet accepteren”, zegt Balotelli in The Guardian. „Als iemand een banaan naar mij gooit, verdwijn ik in de gevangenis. Want ik zal diegene zeker vermoorden. Gebeurt het tijdens de wedstrijd, dan verlaat ik het veld.”

De afgelopen dagen is er veel kritiek op Polen en Oekraïne. Met name in de Britse pers staan verhalen over het vermeende racisme in beide landen die komende maand het EK organiseren.

Balotelli staat bekend om zijn grillige gedrag. Hij paart op het veld fraaie acties aan gemene overtredingen en gebaartjes naar City-trainer Roberto Mancini. Buiten het veld is hij een even opvallende verschijning. Zo strooide de multimiljonair letterlijk met bankbiljetten op straat en maakte hij schietgebaren naar kinderen.

Balotelli haalt in het interview herinneringen op aan een incident in de aanloop naar het EK voor jeugdteams in 2009. „Er werden bananen naar mij gegooid in een bar in Rome. Gelukkig arriveerde de politie net op tijd. Ik had ze echt in elkaar geslagen, had ze vernietigd.”