Assange hoort vandaag uitspraak Brits Hooggerechtshof

Een beeld waarin de roemruchte oprichter van WikiLeaks de laatste jaren maar al te vaak was te zien: zijn gang makend richting het rechtsgebouw in Londen. Foto AFP / Miguel Medina

Julian Assange hoort vandaag of zijn hoger beroep tegen uitlevering aan Zweden wordt gehonoreerd. Het Britse Hooggerechtshof zal bepalen of hij naar Scandinavië wordt verplaatst voor verhoor in een verkrachtingszaak.

De 40-jarige oprichter van WikiLeaks vecht al bijna twee jaar tegen de uitlevering. Twee Zweedse vrouwen beschuldigen hem van aanranding en verkrachting medio 2010. Volgens Assange vond de seks plaats met wederzijdse instemming, maar hij weigerde naar Zweden te komen om deze verklaring af te leggen omdat hij niet gelooft dat hij daar een eerlijk proces zal krijgen.

De advocaten speelden, na een eerder besluit tot uitlevering, in hun hoger beroep bij het Britse Hooggerechtshof echter de kaart van WikiLeaks noch die van de verkrachtingszaak. Zij hebben alles gegooid op het feit dat het uitleveringsverzoek voor hun Australische cliënt is gedaan door een aanklager en niet door een rechter.

De Zweden stellen echter dat dit in hun land de juiste gang van zaken is, zoals in wel meer Europese landen het geval is. Is het vonnis van vandaag wederom niet in het voordeel van Assange, dan kan hij nog een gang maken naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Wint hij, dan kan Zweden alsnog uitlevering vragen via een rechter.