Artsen: terminale patiënten vaak langer behandeld dan goed is

Bijna tweederde van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven langer door worden behandeld dan wenselijk. 22 procent van de hun collega’s is het niet eens met dat dit in strijd is met het welzijn van de patiënt. Dat meldt artsenblad Medisch Contact deze week na een online enquête onder 726 leden van artsenorganisatie KNMG.

Rood polsbandje om de pols van een patiënt dat aangeeft dat de deze bij een hartstilstand niet gereanimeerd wil worden. Foto NRC / Joyce van Belkom

Bijna tweederde van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven langer door worden behandeld dan wenselijk. 22 procent van hun collega’s is het niet eens met dat dit in strijd is met het welzijn van de patiënt. Dat meldt artsenblad Medisch Contact deze week na een online enquête onder 726 leden van artsenorganisatie KNMG.

De ondervraagden denken dat te lang wordt doorbehandeld omdat artsen “van nature” geneigd zijn om te behandelen. Patiënten hebben in zo’n geval te hoge verwachtingen van de behandeling en leggen zich niet neer bij het naderend sterven. Ook dringt familie vaak aan het leven te rekken.

Een op de vijf artsen geeft aan een behandeling nog te beginnen of voort te zetten als deze naar verwachting resulteert in een extra levensverwachting van drie maanden of langer. Voor de helft speelt vooral de vraag of de kwaliteit van leven van de patiënt er beter door wordt.

Rekening houden met de kosten

Bij driekwart van de groep artsen die zelf wel eens voor de keuze staat een patiënt al dan niet door te behandelen, geeft de mening van de patiënt uiteindelijk de doorslag. Verder stelt 35 procent soms rekening te houden met de kosten.

Dertig procent van de artsen geeft daarnaast aan er nooit moeite mee te hebben met een patiënt te praten over het naderende levenseinde. Een meerderheid vindt dat artsen te lang wachten om met patiënten over dit onderwerp te praten.