Als het aan Juliana had gelegen, was er in 1971 al een gedoogkabinet gekomen

Het was een voor Nederlandse begrippen unieke politieke constellatie: de vorige maand uiteengevallen gedoogconstructie van VVD, CDA en PVV. Het minderheidskabinet van VVD en CDA regeerde met gedoogsteun van de PVV, waardoor het verzekerd was van een Kamermeerderheid. Maar als het aan toenmalig koningin Juliana had gelegen was een soortgelijke gedoogcoalitie reeds in 1971 gevormd.

Dit staat in de biografie Mooie Barend over politicus Barend Biesheuvel waarop journalist Wilfred Scholten vandaag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is gepromoveerd.

De zittende coalitie van KVP, ARP en CHU (de voorlopers van het CDA) en de VVD had bij de verkiezingen van 1971 geen Kamermeerderheid meer en kon zodoende de samenwerking in een nieuw kabinet niet automatisch voortzetten. Er werd gekeken naar een kabinet met nieuwkomer DS’70 waardoor die meerderheid wel verzekerd was. Toen Biesheuvel als fractievoorzitter van de Anti-Revolutionaire Partij zijn opwachting bij de koningin maakte, vroeg zij hem wat hij zou vinden van een minderheidskabinet van de drie confessionele partijen en de VVD dat eventueel gedoogd zou worden door DS’70.

Biesheuvel wees dit idee af. „Ik heb blijk gegeven van een grote aarzeling tegenover een dergelijke formule omdat daardoor DS’70 zou kunnen ontsnappen aan het dragen van regeringsverantwoordelijkheid”, aldus Biesheuvel in zijn persoonlijke aantekeningen waarover de biograaf kon beschikken.

Uiteindelijk vormden de vier ‘oude’ regeringspartijen een normale coalitie met DS’70. Wegens hoogoplopende verschillen van mening met de ministers van DS’70 viel het kabinet onder leiding van Biesheuvel al binnen een jaar.

Biesheuvel was van 1971 tot 1973 premier. Zijn bijnaam ‘Mooie Barend’ dankte hij aan zijn lengte (1,97 meter) en, zoals biograaf Scholten schrijft, zijn good looks.