Op 6 juni knipoogt de zon

Als Nederland op 6 juni de zon opkomt, is er een zeldzaam astronomisch verschijnsel gaande. De planeet Venus is dan bezig voor de zon langs te trekken. Een knipoog van de zon, die prachtig laat zien hoe het zonnestelsel in elkaar zit. Met het blote oog is dit niet te zien: het silhouet van Venus is veel kleiner dan de zonneschijf. Hoe zo’n passage eruit ziet, waarom het zo zeldzaam is en wat je ermee kunt, wordt getoond in diverse video’s.

Het meest indrukwekkend zijn de films waarin je alleen het silhouet van Venus de schijf van de zon ziet oversteken.

Een filmpje van de universiteit van Oxford legt in een duidelijke animatie uit waarom dit maar zo zelden gebeurt. De ‘Sciencecast’ van NASA heeft de grootste beeldenrijkdom, onder andere een foto waarop je Venus én het ruimtestation ISS voor zon langs ziet gaan (hopelijk niet met Photoshop gecreëerd). NASA en een reportage van de site TransitOfVenus.org vertellen smakelijk over pogingen in 1769 om uit een transit van Venus de afstand tot de planeet af te leiden.

Onder de video’s op TransitOfVenus.org is ook een opname van de Transit of Venus March van John Philip Sousa, die hij schreef ter ere van de transit van 1882. Zeer toepasselijk is dit werk meer dan een eeuw zoek geweest. Het is in 2003 herontdekt.

    • Herbert Blankesteijn