Tien doden door nieuwe aardbeving Italië - kracht 5,8 bij Bologna en Parma

De scheefgezakte kerktoren van Mantova in Italië na de aardbeving van vandaag. Foto AFP / Alberto Lingria

Italië is opnieuw getroffen door een aardbeving, dit keer met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag tussen de steden Bologna en Parma. Lokale media melden tot nu toe tien dodelijke slachtoffers. Anderhalve week geleden werd Noord-Italië ook al getroffen door een aardbeving, toen met een kracht van 6,0. Destijds vielen er zeven doden.

De schade lijkt het hevigst in regio’s die al waren beschadigd door die aardbeving van eerder deze maand. Op deze plekken zouden enkele wankele gebouwen nu helemaal zijn ingestort. Naast de tien dodelijke slachtoffers zouden er ook meerdere gewonden zijn. Zes doden zouden gevallen zijn bij de stad Modena, twee bij het plaatsje San Felice. Het aantal slachtoffers is nog niet officieel bevestigd door de Italiaanse regering.

De schrik bleek er bij Italianen in verschillende steden vanochtend nog steeds goed in te zitten na de eerdere beving van 20 mei. Telefoonlijnen van hulpdiensten in Noord-Italië zouden roodgloeiend hebben gestaan. Tot aan Florence zijn scholen uit voorzorg geëvacueerd, meldt televisiestation Rai.

Aardbeving vond plaats om 9.00 uur vanochtend

De aardschok van vanochtend zou zijn gevoeld door het hele noorden van Italië. De website Breaking News twittert:

Twitter avatar BreakingNews Breaking News USGS: Italy hit by magnitude 6.0 earthquake, 32 miles north-east of Parma - @Reuters

Later stelde de website de kracht bij naar 5,8:

Twitter avatar BreakingNews Breaking News Update: USGS down-grade northern Italy earthquake to 5.8 magnitude - @Reuters

Het centrum van de beving lag volgens het U.S. Geological Survey op een diepte van 9,6 kilometer. De beving werd, om negen uur vanochtend, ook gevoeld in het centrum van Milaan.

Andrea Vrede: veel schade door aardbeving

Update 13.54: Noord-Italië is na de aardbeving van vanochtend opgeschrikt door een tweede aardschok. Die had volgens nos.nl een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Opnieuw was de provincie Modena, ten noorden van Bologna, het epicentrum van de beving. Of de aardbeving extra schade heeft aangericht, is nog niet duidelijk.