'We zijn twee jaar verder én rijper dan tijdens WK-finale'

De 35-jarige voetbalveteraan Mark van Bommel begint volgende week pas aan zijn eerste EK. „Alleen hier zijn ze nooit tevreden, moet je winnen én mooi spelen.”

Mark van Bommel heeft niets op met de romantici die vinden dat Oranje altijd aantrekkelijk moet spelen. Hij buigt voorover en zegt: „Luister”, zegt hij op de laatste dag van het trainingskamp in Lausanne. „Chelsea heeft de Champions League gewonnen – niet met het beste voetbal. Als ik straks op het EK met de beker in mijn handen sta, maakt het mij niet uit op welke manier.”

De middenvelder begint aan zijn eerste EK. Hij is onder zijn schoonvader Bert van Marwijk de onomstreden leider. Zaterdag speelde hij zijn 75ste interland. Oranje is één van de favorieten, zegt Van Bommel vóór de verloren interland tegen Bulgarije op trainingskamp in Lausanne. „Wij zijn twee jaar verder dan in 2010 toen we de WK-finale haalden. De meesten zijn rijper. Voorin heeft de bondscoach meer keuzes. Een voordeel.”

Na het WK was in Nederland kritiek op Oranjes spel. Leeft dat in de groep?

„Overal waar ik in Europa was vonden ze onze speelwijze fantastisch. Alleen in Nederland zijn ze nooit tevreden, moet je winnen én mooi spelen. De mensen vergeten dat dit vaak niet kan. Spanje speelde ook niet goed op het WK, verloor het eerste duel van Zwitserland. De halve finale tegen Duitsland was niet om aan te zien. Denk je dat iemand in Spanje heeft gezegd: ‘Jullie zijn wereldkampioen geworden, maar speelden niet mooi’. Ik denk het niet hè?”

Oranje moet toch wel altijd de intentie hebben om het publiek te vermaken?

„We moeten de intentie hebben om te winnen. Daarna kijken we pas naar de manier waarop. Nooit andersom! Natuurlijk willen wij het liefst aanvallen en domineren. Dat hoort bij onze voetbalcultuur. Veel internationals spelen in Europese topcompetities. Daar leer je wat ervan je wordt gevraagd als je wilt winnen. Dat kan niet altijd met mooi voetbal. Wat heeft Barcelona dit jaar gewonnen?”

Oranje speelde het mooist toen Van der Vaart naast jou op het middenveld stond. De bondscoach lijkt te kiezen voor Nigel de Jong als controleur. Met hem speelt Oranje toch behoudener?

„Wat is aantrekkelijk? De 5-3 thuiszege op Hongarije? Ga maar eens vragen aan de doelman of hij dat zo leuk vond. De kracht is dat we altijd in hetzelfde systeem spelen. Soms staat er een andere speler in, maar de uitvoering is hetzelfde. Soms speel je heel gesloten. Voor de echte kenners kan dat heel mooi zijn. Dan wordt het een soort schaken waarbij je wacht op die ene kans.”

Hoe moeilijk is het om als 35-jarige voetballer in de top te blijven spelen?

„In Italië hebben ze het niet over je leeftijd. Als een oudere speler het een keer wat minder doet, komen snel de verhalen dat je het niet meer kan belopen. Neemt niet weg dat het veel vergt in de top te blijven spelen. Vooral zelfdiscipline. Ik heb nooit gekke dingen gedaan. Veel thuis, zuinig op mijn lichaam. Ook in mijn vakantie hou ik mezelf in conditie. Je moet je blijven opladen.”

Heeft de vorige bondscoach Van Basten – die jou passeerde – ooit nog contact met je opgenomen?

„Die heb ik nooit meer gesproken.”

Van Basten wilde Oranje aanvallend, dominant en initiatiefrijk wilde voetballen. Dat is onder Van Marwijk dus heel anders.

„Ja, Nederland kreeg in het verleden altijd complimenten. Maar wat heb je aan mooi spel als je in de kwartfinale wordt uitgeschakeld. Bij ons staat het resultaat voorop. Maar ook wij zijn Nederlanders. Als we met schitterend spel de voetwereld kunnen veranderen, maar toch struikelen in de halve finale dan ik zou er mee kunnen leven.”

    • Koen Greven