We brengen wereldverbeteraars samen

Sofie Bakker, 39 jaar, uit Bilt-hoven:

„Deze foto is afgelopen maart gemaakt in buurthuis WVT in Bilthoven. Met een groep vrijwilligers organiseerden we toen voor de vierde keer het Repair Café. Ik (1) ben een van de organisatoren, samen met Anne Marie Gout (2) en Karel Hebly (3).

„De bedoeling is klussers, die het leuk vinden om te repareren in contact te brengen met mensen die kapotte spullen hebben. Je komt hier met je kapotte broodrooster heen, en dan laten vrijwilligers zien hoe je die kunt maken. Het gaat om de overdracht van kennis. En natuurlijk steken ze zelf de handen uit de mouwen als dat nodig is.

„Het meeste wat mensen meebrengen, is elektronica, dus we hebben veel mensen die daar verstand van hebben. Het leuke is dat die mensen ook weer van elkaar leren. Jan Vinke (4), 87 jaar oud, heeft bijvoorbeeld veel kennis in huis. Zelf klust hij ook nog enthousiast mee. Hij is al jaren actief in het buurthuis. We maken gebruik van hun werkplaats en vrijwilligers. Zonder hen zouden we dit niet kunnen doen.

„Het café is een enorm succes. We organiseren het nu elke twee maanden. We denken erover het vaker te doen. Het Repair Café is een initiatief van Transition Town de Bilt en de stichting Repair Café. Met Transition Town willen we alle mensen samenbrengen die bezig zijn de wereld te verbeteren. Zo kunnen we samen de cultuuromslag maken naar een duurzame samenleving.

„De een heeft verstand van techniek, de ander van hoe je een tuin moet bewerken. Zo draagt iedereen bij.”