Verbod op fokken met zieke rashond

In de RAI in Amsterdam vond in november vorig jaar de rashondenshow 'Winner' plaats. Duizenden honden namen aan het evenement deel, waaronder deze 'Basset hounds'. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Er komt een verbod op het fokken met rashonden die een erfelijke ziekte of een aangeboren aandoening hebben. Voor het toekennen van een stamboom wordt een DNA-test bij puppy en ouderpaar verplicht. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Het zou gaan om ruim 40.000 tests bij puppy’s per jaar. Zo’n test geeft zekerheid over de afstamming en zicht op ernstige ziektes. Als blijkt dat reu, teef of beide niet gezond zijn, komt dat op de stamboom te staan.

De maatregelen, vorige week genomen door een grote meerderheid van de hondenverenigingen, zijn een reactie op de toenemende maatschappelijke kritiek van dierenorganisaties, dierenartsen en overheid op ongezonde fokpraktijken.

Reacties van ‘historisch besluit’ tot ‘volstrekt onvoldoende’

Vicevoorzitter John Wauben van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland spreekt van “een historisch besluit”. Critici zijn sceptisch. Het SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de voorgestelde maatregelen “volstrekt onvoldoende” en “symptoombestrijding”.

Veertig procent van de circa 750.000 rashonden in Nederland is erfelijk gehandicapt. Afhankelijk van het ras krijgen ze kanker, hartproblemen, gewrichtsaandoeningen, flinke hoofdpijn en worden doof of blind. De honden leven korter, zijn vaker ziek en hebben meer gedragsproblemen dan hun voorouders decennia geleden. Dat komt door inteelt en fokken op uiterlijk, generatie op generatie.

‘Gezondheidsproblemen honden te lang onderschat’

Veel rashondenverenigingen en fokkers hebben de ernst van de gezondheidsproblemen onder honden decennialang gebagatelliseerd. Wauben:

“De maatschappij heeft ons gedwongen in de spiegel te kijken. We hebben niet genoeg ons best gedaan voor de gezondheid en het welzijn van de dieren.”