Vandaag probeert Wilders besluit over Europees noodfonds uit te stellen

Bij de rechtbank in Den Haag dient vanochtend om 10.30 uur het kort geding dat Geert Wilders heeft aangespannen tegen de Staat. Hij eist dat de goedkeuring van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met het ESM, de Eerste Kamer moet nog stemmen.

De PVV-leider wordt bijgestaan door Bram Moszkowicz. Die zei zondag in het programma Brandpunt dat hij een juridisch gaatje ziet om het kabinetsbesluit uit te stellen.

‘Kansloze missie’

Veel juristen hebben al gezegd dat het kort geding van Wilders een kansloze missie is. Moszkowicz denkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben. Het feit dat het kabinet voor de eerste keer in de geschiedenis door een parlementariër wordt gedaagd, maakt de zaak juist interessant, vindt hij.

Het noodfonds krijgt een effectieve omvang van 500 miljard euro, waaraan Nederland daadwerkelijk 4,6 miljard euro bijdraagt. Daar komt een garantie bij van 35,5 miljard euro, waarop in noodgevallen een beroep kan worden gedaan.

‘In noodgevallen heeft Nederland geen zeggenschap over geld’

Grootste politieke struikelblok is het gebrek aan zeggenschap over het geld, licht NRC-politiek redacteur Erik van der Walle toe:

“Grootste kritiekpunt van een deel van de Kamer is dat het parlement in noodgevallen geen zeggenschap meer heeft over de in totaal 40 miljard euro. Op het moment dat de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie samen tot een noodprocedure beslissen, kunnen de ministers van Financiën met een meerderheid van 85 procent – gemeten in financiële bijdrage – groen licht geven voor de besteding van maximaal 500 miljard. Dat is inclusief de Nederlandse garantie van 35,5 miljard.”

Lees ook:
ESM: waarom is het belangrijk en omstreden?

Moszkowicz in Brandpunt:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Marije Willems