Uitgelicht

Film

Bean (Mel Smith, 1997, GB). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean wordt ontsierd door onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt gehouden voor een briljant kunsthistoricus. Maar de fans smullen. Ook met Peter Egan, Burt Reynolds.RTL7, 20.30-22.15u.

She’s Out of My League (Jim Field Smith, 2010, VS). Adolescentenkomedie met hoge voorspelbaarheidsfactor waarin loser Jay Baruchel uiteindelijk natuurlijk toch het hart verovert van de beeldschone, succesvolle maar onbereikbare Alice Eve. Uiteraard met veel smakeloze grappen om de ouders te stangen. Veronica, 20.30-22.35u.

White Oleander (Peter Kos-minsky, 2002, VS). Sterk vertolkte vrouwenrollen vertegenwoordigen verschillende aspecten van de vrouwelijke conditie. Een opgroeiend tienermeisje spiegelt zich er aan en zoekt haar eigen persoonlijkheid. Vooral Michelle Pfeiffer, als een onsympathieke vijandin van middelmaat en hypocrisie, maakt het tot een bezienswaardige film. Ook met Renée Zellweger, Alison Lohman, Robin Wright. RTL8, 20.30-22.40u.

Prime (Ben Younger, 2005, VS). Romantische komedie. Uma Thurman straalt op haar allerverliefdst als ze de veel jongere David ontmoet bij een vertoning van Antonioni’s Blow-Up. „Ik heb T-shirts die ouder zijn dan jij.” En dan komt David ook nog uit een gezellig neurotisch-joods Woody Allen-milieu, met Meryl Streep als mater familias die vlekken in haar nek krijgt bij het idee dat haar zoon niet met een keurig Joods meisje in het huwelijk zal treden. BBC 1, 00.35-02.15u.

Informatief

Fietsen naar de top. Start van realityserie over een groep vrienden uit Prinsenbeek die zich prepareert op de sportieve inzamelingsactie Alpe d’HuZes. Bij die actie (dit jaar op 6 en 7 juni) fietsen de deelnemers een of meerdere malen de Alpe d’Huez op; voor elke beklimming betaalt hun sponsor een bedrag. In deze eerste aflevering maken de teamleden zich op voor carnaval: ze willen nog één keer feestvieren voordat ze beginnen met trainen. In de kroeg worden ze verrast door oud-wielrenster Leontien van Moorsel, die hen gaat coachen. Ned. 1, 19.25-20.00u.

Le peuple des volcans. Eerste van drie documentaires over het vermogen van planten en dieren om zich aan te passen aan extreme omstandigheden. In dit eerste deel de natuur in de apocalyptische omgeving van de vulkaan Tavurvur op Nieuw-Brittannië, het grootste eiland van de Bismarck-Archipel, bij Papoea Nieuw-Guinea.Arte, 19.30-20.15u.

Koppen XL: Handelaren in angst. Op 21 december vergaat de wereld. Althans: dat beweert een aantal doemdenkers die zich baseren op oude teksten van de Maya’s. Op internet wemelt het van de verhalen over hoe de wereld vergaat en sommigen spenderen hun hele fortuin omdat ze er volgend jaar toch niks meer aan hebben. Goed nieuws voor zakenlui die daar munt uit slaan: in deze film trekt een aantal apocalypstoeristen naar Midden-Amerika en gaat diep in het oerwoud op zoek naar de Mayatempel waar de opperpriesters de pessimistische profetie zouden hebben gedaan. Eén, 21.30-22.00u.

Nach der Stille. Israëliër Dov Chernobroda was pacifist, humanist en streed voor begrip voor en een dialoog met de Palestijnen. In maart 2002 kwam hij bij een zelfmoordaanslag om het leven: de vierentwintigjarige Shadi Tobassi blies zichzelf op in het Arabische restaurant waar Dov zat te lunchen. Acht jaar later brengt zijn weduwe een bezoek aan de familie van de dader. De film toont de stapsgewijze toenadering tussen de twee families die, gescheiden door een muur, talloze controleposten en de geschiedenis, door het noodlot met elkaar verbonden zijn. ARD, 22.45-00.05u.

Het uur van de wolf: Hoe overleef ik Ozzy Osbourne. Portret van de zanger van Black Sabbath die de laatste decennia voornamelijk bekend was door een realityserie op MTV waarin zijn aftakeling als gevolg van het tientallen jaren lange gebruik van drank en drugs centraal stond. In deze documentaire zien we Osbourne nadat hij zich een gezonde levensstijl heeft aangemeten. Ned.2, 22.55-00.15u.

Drama

Mademoiselle Drot. Drama naar de roman Vieille France van Hélène Millerand. 1938: De jonge, ongehuwde aristocrate Bénédicte Drot de Fézinzac (Louise Monot) bevalt van een dochtertje. Het kindje wordt in een weeshuis gestopt en Bénédicte wordt uit huis gezet. Ze vindt werk als gouvernante bij een Joods echtpaar (Mélanie Bernier en Michaël Cohen) uit gegoede kringen in Parijs, dat niets van haar achtergrond weet. TV5, 21.00-22.30u.

Band of brothers. Eerste aflevering van veelgeroemde tiendelige HBO-serie over een groep Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog, vanaf de landing in Normandië tot de Duitse capitulatie. Canvas, 22.05-23.20u.