Turkije vervolgt ex-officieren Israël

Turkije gaat vier kopstukken uit het Israëlische leger vervolgen om hun rol bij de dood van negen Turkse activisten die in mei 2010 om het leven kwamen op een boot die met hulpgoederen op weg was naar de Gazastrook. De eis van levenslange gevangenisstraffen tegen de commandanten onderstreept dat Turkije niet voornemens is de verstoorde relatie met zijn voormalige bondgenoot te repareren.

Een rechtbank in Istanbul ging gisteren akkoord met de aanklacht tegen de voormalige Israëlische legerchef en de toenmalige commandanten van de marine, luchtmacht en militaire veiligheidsdienst. De aanklager eist 18.000 jaar gevangenisstraf voor tal van misdrijven die rond de operatie gepleegd zouden zijn. Het is niet de verwachting dat de inmiddels gepensioneerde officieren aanwezig zullen zijn bij de rechtszaak, maar Turkije kan bij een veroordeling om een internationaal arrestatiebevel verzoeken.

Volgens de aanklacht waren zij verantwoordelijk voor de Israëlische commandoactie aan boord van het Turkse hulpschip Mavi Marmara, dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. De aanklacht beschrijft hoe de commando’s in het holst van de nacht het vuur openden op activisten op het schip die „met vlagstokken, lepels en vorken” bewapend zouden zijn geweest. Israël zegt dat de commando’s handelden uit zelfverdediging.

Israël heeft nooit gehoor gegeven aan de Turkse eis tot schuldbekentenis en spijtbetuiging. Israël zou hebben afgezien van excuses toen duidelijk werd dat Ankara opheffing van de blokkade van Gaza als voorwaarde zag. Een rapport van de Verenigde Naties noemde de blokkade „wettig” maar oordeelde dat het Israëlische leger bij de aanval op het Turkse hulpschip „buitensporig en onredelijk” geweld had gebruikt. Turkije zei na het incident alle militaire samenwerking op met Israël en bevroor de diplomatieke relaties. De handel heeft echter nauwelijks geleden.